Theaterfestival OverActing combineert diverse kunstvormen met elkaar.
Theaterfestival OverActing combineert diverse kunstvormen met elkaar. Foto: Marieke Wijntjes

Nieuwe theaterfestival OverActing in Leiden

De eerste editie van het theaterfestival OverActing is van 2 tot en met 4 december 2022 te beleven in Leiden. Op het programma staan theatervoorstellingen, concerten, lezingen, spoken word performances en workshops waarin OverActing op zoek gaat naar de kracht van theatertradities.

Leiden draagt nog een maand de titel European City of Science 2022. De Academy of Creative and Performing Arts van de Universiteit Leiden organiseert daarom samen met de Leidse Schouwburg en Festival Oude Muziek Utrecht een gloednieuw theaterfestival in de Leidse binnenstad. OverActing kijkt aan de hand van premoderne theatertechnieken naar expressie van nu in film, theater en spoken word.

Kracht van theatertradities

OverActing biedt een gevarieerd programma met een mix van theater en muziek, wetenschap en kunst, emotie en verstand. Zo gaat het theaterfestival op zoek naar de kracht van theatertradities en acteerstijlen uit het verleden. Van stille films tot Griekse tragedies. Kunnen we heftige gebaren, poses en gezichtsuitdrukkingen uit lang vervlogen tijden nog begrijpen? Kunnen we er nog van genieten? Het antwoord op die vragen probeert het theaterfestival te achterhalen middels theatervoorstellingen, concerten, lezingen, spoken word performances en workshops in onder andere de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal, Scheltema en het Volkshuis.

Muziek op OverActing

Op vrijdag 2 december gaat het festival van start met de stille film Nosferatu uit 1922. Pianiste Olga Pashchenko doorbreekt de stilte en zorgt voor de muzikale begeleiding bij de film. Meer muziek is er te horen op zaterdag 3 en zondag 4 december. Dan worden in de Waalse Kerk de Biblischen Sonaten van Johann Kuhnau opgevoerd. Dat eeuwenoude werk is geïnspireerd door niet-muzikaal materiaal, in dit geval Bijbelse verhalen. Voordrachtskunstenaar Thomas Höft wekt samen met klavecinisten Michael Hell (op 3 december) en Louise Acabo (op 4 december) de klavecimbelmuziek en poëtische teksten tot leven die de luisteraar van de ene naar de andere emotie leiden.

Kijk voor het volledige programma en kaarten op overacting.nl.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen