Alexander Raskatov, componist van de opera Animal Farm
Alexander Raskatov, componist van de opera Animal Farm.

Opera Animal Farm in wereldpremière op Opera Forward Festival

Het Opera Forward Festival staat voor vernieuwing van opera. En hoe kan dat meer duidelijk worden gemaakt dan met een wereldpremière? Op 3 maart 2023 opent Alexander Raskatovs Animal Farm, gebaseerd op het werk van George Orwell, het festival van de Nationale Opera. Daarna vinden er nog zes uitvoeringen van de opera plaats in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

De roman Animal Farm leest als een actuele parabel over de ontaarding van de Russische Revolutie in Stalins dictatuur. Hoewel het boek in 1945 verscheen, zijn zinnen als ‘All animals are equal but some are more equal than others’ helaas nog pijnlijk herkenbaar. De langgekoesterde wens van regisseur Damiano Michelietto om het satirische verhaal naar het operatoneel te brengen, wordt in maart dit jaar werkelijkheid. In Alexander Raskatov vond de Italiaanse operaregisseur de geschikte componist.

Ruimte voor verbeelding

“Het is essentieel om nieuwe opera’s te presenteren die onze tijd beschrijven en nieuwe muzikale en theatrale talen verkennen, die ruimte laten voor de verbeelding”, licht Michelietto zijn droomproject toe. “Ik heb Animal Farm altijd het perfecte onderwerp voor een opera gevonden, omdat het alle noodzakelijke ingrediënten in zich heeft en verschillende interpretatieniveaus mogelijk maakt.”

Slachthuis als metafoor

Raskatov vertelt dat hij de opera in een slachthuis heeft geënsceneerd, “waar dieren worden opgesloten en waarvan het lot niets anders is dan de dood”. Het slachthuis wordt volgens de componist zo een metafoor voor alle gevangenissen en plaatsen waar de mensheid in de loop van haar geschiedenis is gebrutaliseerd en gemarteld. “Er is de opstand die, net als in het werk van Orwell, op een emblematische manier eindigt. De cyclus begint opnieuw en daarom worden de initiatiefnemers van de revolutie, de varkens, de nieuwe slachters”, verklaart Raskatov zijn interpretatie.

Wereldpremière op Opera Forward Festival

Animal Farm is een compositieopdracht en coproductie van de Nationale Opera (Amsterdam), de Wiener Staatsoper (Wenen), het Teatro Massimo (Palermo) en de Finse Nationale Opera en Ballet (Helsinki). De opera wordt in het Engels gezongen en bestaat uit twee aktes, negen scènes en een epiloog. Animal Farm is overigens niet de enige opera die in wereldpremière gaat tijdens het Opera Forward Festival, dat van 3 tot en met 12 maart 2023 plaatsvindt in Amsterdam. Ook Ändere die Welt! wordt voor het eerst opgevoerd, net zoals Tyshawn Sorey’s Perle Noire – Meditations for Joséphine die dan zijn Europese première beleeft.

Wanneer is de opera Animal Farm te beleven?

vrijdag 3 maart 2023 – 20 uur (wereldpremière)
zondag 5 maart 2023 – 14 uur
woensdag 8 maart 2023 – 20 uur
vrijdag 10 maart 2023 – 20 uur
zondag 12 maart 2023 – 14 uur
dinsdag 14 maart 2023 – 20 uur
donderdag 16 maart 2023 – 20 uur

De cast van Raskatovs Animal Farm

Gennady Bezzubenkov (Old Major), Misha Kiria (Napoleon), Michael Gniffke (Snowball), James Kryshak (Squiller), Germán Olvera (Boxer), Karl Laquit (Benjamin en Pigetta ), Artyom Krutko (Minimus), Helena Rasker (Clover), Maya Gour (Muriel), Elena Vassilieva (Blacky), NN (Mollie), Marcel Beekman (Mr. Jones), Francis van Broekhuizen (Mrs. Jones). De muzikale leiding is in handen van Bassem Akiki. Aan deze operaproductie werken het Nederlands Kamerorkest, het Talentkoor van de Nationale Opera onder leiding van Edward Ananian-Cooper en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor met Anaïs de la Morandais als dirigent mee.

Kijk voor meer info en tickets op operaballet.nl

4.2/5 - (10 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen