Oranjewoud Festival
Foto: Lucas Kemper

Oranjewoud Festival viert tienjarig jubileum

Van 3 tot en met 6 juni 2022 viert Oranjewoud Festival zijn tienjarig jubileum met 28 premières. Het decor van een groot aantal concerten en voorstellingen is opnieuw de natuurrijke omgeving van Parklandschap Oranjewoud.

“Met deze projecten wil ik hoorbaar en voelbaar maken dat klassieke muziek niet alleen een rijke traditie kent, maar tegelijk ook springlevend is”, aldus artistiek directeur Yoram Ish-Hurwitz. “Met name locatiemuziek is voor mij een prikkelend onderzoeksterrein waar Parklandschap Oranjewoud zich optimaal voor leent.” In dat groene decor worden tientallen nieuwe composities in première gebracht.

Toonzetters

De meeste premières zijn te horen op de tweede festivaldag, zaterdag 4 juni. Voor het project Toonzetters schetsen twintig componisten onder de dertig jaar een levendig tijdsbeeld van muziek anno nu. Dat betekent twintig premières. De Toonzetters, onder wie Jan-Peter de Graaf, Mathilde Wantenaar, Bram Kortekaas en Karmit Fadael – om maar enkele namen te noemen –, willen met hun composities uitdragen dat oude taboes als tonaliteit voorgoed tot het verleden behoren.

Gloednieuw vioolconcert

Een ander gloednieuw werk dat voor het eerst ten gehore gebracht wordt, is het vioolconcert Concerto in Technicolor van Thomas Beijer. Hij componeerde dit vioolconcert in opdracht van Oranjewoud Festival en het Noord Nederlands Orkest. Het is Julia Philippens die de eer krijgt om dit stuk, een fusie van jazz en klassiek, in première te spelen. Ze wordt daarbij begeleid door het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Clark Rundell.

Locatieprojecten in première

Kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk ging voor Oranjewoud Festival aan de slag en ontwikkelde een van de vier locatieprojecten, die van 4 tot en met 6 juni te ontdekken zijn. Met A Landschap That Is Us onderzoekt het duo een nieuwe verhouding tussen maker, publiek en landschap. De twee componisten sturen de luisteraar met een iPad en koptelefoon naar de Overtuin en het Museumpark. Door middel van een gps-gestuurde app bepalen ze het werk via de door de bezoeker gekozen unieke wandelroute en toevallige interacties met het omliggende parklandschap.

Natuur als inspiratiebron

Ook Mayke Nas zette haar schouders onder een opdracht van Oranjewoud Festival. De voormalige Componist des Vaderlands ontwikkelde een nieuw instrument en schreef er de compositie Zzzoem! #1 voor. Daarvoor liet ze zich inspireren door de insectenwereld in haar moestuin en de afgenomen biodiversiteit. In [tik], een locatiecompositie en lichtkunstwerk ineen, van Jurjen Alkema en Andrea Droës gaan natuur en cultuur met elkaar in dialoog via tikkende kastjes aan jonge bomen.

Topmusici

De lijst aan premières op de tiende editie van Oranjewoud Festival is lang. Ook Martín Mayo schreef een nieuw, ultrakort strijkkwartet: Y se lo tragó la tierra. En Celia Garcia-Garcia brengt tijdens de Nacht van Park Sugar Sugar in première, nieuw werk van Vanessa Lann voor celesta. Naast al die nieuwe muziek zijn er optredens van topmusici uit binnen- en buitenland. Benieuwd geworden naar wie u nog meer op Oranjewoud Festival mag verwachten? Kijk op de website van het festival voor de volledige programmering.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen