Pearls in Baroque speelt Koffiecantates van Bach en Bernier

Donderdag 30 mei 2024 om 20.15 uur in Het Concertgebouw, Kleine Zaal

In de tweede helft van de 17e eeuw verspreidden zich over heel Europa koffiehuizen, waar de bourgeoisie samenkwam om koffie te drinken, gesprekken te voeren en naar muziek te luisteren. De koffiehuizen waren ook een broedplaats voor politieke ideeën en hadden een grote sociale impact.

Berniers Le Caffé (IVe Cantate a voix seulle avec Symphonie) uit 1703 en Bach’s Kaffeekantate (Schweigt stille, plaudert nicht) uit 1731 belichten beide de effecten van het drinken van koffie, waarbij Bernier die effecten positief waardeert, terwijl Bach daarentegen op de risico’s wijst.

Naast deze prachtige cantates zal Pearls in Baroque ook Bach’s beroemde Brandenburgs Concert no. 5 uitvoeren. Dit concert staat bekend om zijn virtuoze klavecimbelsolo maar kent daarnaast solo’s voor traverso en viool. Verder wordt een barokdans opgevoerd op een Gavotte uit Bach’s Partita nr. 3.

Pearls in Baroque is een in Franse barok gespecialiseerd ensemble dat in 2019 door klaveciniste en artistiek leider Noriko Amano is opgericht. Pearls in Baroque treedt met drie programma’s per seizoen op in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw en elders. De samenstelling van het ensemble wordt afgestemd op het programma waarbij steeds ook jonge, talentvolle musici worden ingepast. Naast de muziek is veel aandacht voor barokdans en de visuele presentatie.

Noriko Amano kwam in 1990 naar Nederland om klavecimbel te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Naast Duits en Italiaans barokrepertoire is ze gespecialiseerd in Franse 17e-eeuwse muziek. Ze is artistiek leider van Pearls in Baroque. Noriko bespeelt een klavecimbel dat Anthony Sidey in 1998 in Parijs heeft gebouwd. Het is een kopie van een Frans klavecimbel gebouwd door Jean-Henry Hemsch in 1751.

Sayuri Yamagata kwam in 1984 naar Nederland om barokviool te studeren bij Lucy van Dael aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 1985 maakt ze deel uit van het Orkest van de 18e eeuw. Sinds 2005 is ze concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. Sayuri bespeelt een viool gebouwd in 1669 door Jacob Stainer met een strijkstok gemaakt door Luis Emilio Rodriguez.

De Amerikaans-Koreaanse sopraan Kristen Witmer groeide op in Japan waar zij is afgestudeerd aan de Tokyo University of the Art. Inmiddels woont zij in Nederland waar ze zich aan het Koninklijk Conservatorium in De Haag heeft gespecialiseerd in Oude Muziek. Ze heeft wereldwijd gewerkt met een groot aantal gerenommeerde ensembles, dirigenten en musici. Vorig seizoen zong zij o.a. met de Nederlandse Bachvereniging en Philippe Herreweghe.

De barokdans wordt getoond door de jonge danseres Emily van Baaren. Begonnen op vierjarige leeftijd bij Coosje Wijzenbeek, is zij is één van de jonge getalenteerde violisten die momenteel aan de Utrechtse Academie voor Muzikaal Talent studeert. Toen ze 11 en 12 jaar oud was, danste ze bij De Nationale Balletacademie, gelijktijdig met haar studie viool aan het conservatorium van Amsterdam. Later is ze barokdans gaan studeren bij Rachel Farr.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen