PETTERSSON

Recensie PETTERSSON – Violin Concerto No. 2 – Symphony no. 17 (fragment) Ulf Wallin (viool), Norrköping Symphony Orchestra o.l.v.

PETTERSSON
Violin Concerto No. 2 – Symphony no. 17 (fragment) Ulf Wallin (viool), Norrköping Symphony Orchestra o.l.v.
Christian Lindberg
BIS Records BIS-2290 • SACD-61’
Waardering: 8

Hoewel de Zweedse componist Allan Pettersson (1911-1980) is opgeleid tot violist, moet hij getuige zijn Tweede vioolconcert uit 1977 een hekel hebben gehad aan het instrument. Bijna een uur lang werkt de solist zich in het zweet, terwijl hij zelden een werkelijk heroïsche rol op de voorgrond speelt. Pettersson ontwikkelde zich wars van de naoorlogse avant-garde tot een verstokt symfonicus. Zijn zestien symfonieën en een fragment uit 1979-80, dat de onderhavige cd aanvult, liggen meer in de lijn van het symfonische oeuvre van iemand als Dmitri Sjostakovitsj. Gustav Mahler is eveneens een inspiratiebron mede getuige het feit dat Pettersson veel werken baseert op eigen liederen. Zo ook het Tweede vioolconcert. Omdat het werk in één deel zich daarbij laat beluisteren als een symfonie met een uitgebreide solovioolpartij hebben dirigent Christian Lindberg, die ook als trombonist nog steeds een fenomeen is, en het Norrköping Symphony Orchestra het werk opgenomen in hun cyclus van alle symfonieën. Een welkome reeks want de even hermetische als intrigerende composities van de Zweed krijgen veel te weinig aandacht. Toch blijft het ondanks het meesterlijke vioolwerk van Ulf Wallin de vraag of het veel helpt. Ook het Tweede vioolconcert waarin bombast, verstilde lyriek en briljante ingevingen elkaar afwisselen, vraagt volledige overgave van de luisteraar. En daar is de tijd waarschijnlijk nog niet rijp voor.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen