Yunchan Lim tekent bij Decca Classics
Yunchan Lim. Foto: James Hole

Pianist Yunchan Lim tekent bij Decca Classics

“Met Yunchan Lim beginnen we aan een nieuw hoofdstuk dat terugblikt op de gouden eeuw van het pianospel en een gouden standaard belooft voor de toekomst.” Met die woorden kondigt Decca Classics de contractering van de Zuid-Koreaanse pianist Yunchan Lim aan.

Vorig jaar werd Yuncham Lim (2004) de jongste winnaar ooit van de Van Cliburn International Piano Competition in Texas. Met zijn slotuitvoering van Rachmaninvos derde pianoconcert bracht hij dirigente Marin Alsop tot tranen en liet hij de (muziek)wereld versteld staan van zijn talent. Deze performance werd meer dan 12 miljoen keer bekeken op YouTube en maakte van Lim plotsklaps een held in Korea. De Koreaanse pers noemde hem ‘het klassiekemuziekantwoord op de K-pop’.

Drukker dan ooit

Al die media-aandacht zorgde er mede voor dat Lims opmars in de klassiekemuziekwereld razendsnel ging. De jonge pianist heeft het nu drukker dan ooit. Van een aankomend debuut in Carnegie Hall tot optredens met het Boston Symphony Orchestra, het Orchestre de Paris en het Royal Philharmonic Orchestra. Zover bekend, staan vooralsnog geen optredens in Nederland gepland. Wie Lim live aan het werk wil horen, moet dus de grens over.

‘Puur en alleen voor de muziek leven’

In het voorjaar van 2024 verschijnt het debuutalbum van de Koreaanse pianist bij Decca Classics. Yunchan Lim klinkt vastberaden om daarvan (en van alle toekomstige projecten) iets wondermoois te maken: “Ik heb besloten dat ik mijn leven puur en alleen voor de muziek leef en dat ik alles voor de muziek ga opgeven.” Directeur Dominic Fyfe en uitvoerend producent Helen Rogers voelen zich bevoorrecht dat Lim ervoor gekozen heeft “van Decca Classics zijn thuis te maken”.

De jongste

Talent alleen volstaat uiteraard niet om de top te bereiken. Yunchan Lim kroop op zevenjarige leeftijd voor het eerst achter de piano en stortte zich naar eigen zeggen volledig op zijn studie, waardoor hij op dertienjarige leeftijd tot het Korea National Institute for the Gifted in Arts werd toegelaten. Daar nam Minsoo Sohn hem onder zijn vleugels. In 2018 maakte Lim zijn internationaal debuut op de Cleveland International Piano Competition for Young Artists, een wedstrijd die hij ook won. Voordat hij de jongste winnaar van de Van Cliburn International Piano Competition in Texas werd, was hij op vijftienjarige leeftijd ook al de jongste winnaar van de IsangYun Interational Competition in Korea geworden.

Benieuwd naar Yunchan Lims veelbekeken uitvoering van Rachmaninovs Pianoconcert nr. 3? Bekijk het hieronder.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen