De Frans-Libanese operaregisseur Pierre Audi is op 2 mei plotseling overleden in Beijing. Audi was jarenlang artistiek leider en directeur van De Nationale Opera. Ook gaf hij een periode leiding aan het Holland Festival. Audi is 67 jaar geworden. In 1988 begon Audi als artistiek directeur van De Nationale Opera in Amsterdam waar hij tot 2018 zou blijven. Daar oogstte hij successen met cyclussen met opera’s van Monteverdi, Mozart en Wagners Ring des Nibelungen. Hij bouwde een internationale reputatie op. Hij werkte samen met beeldend kunstenaars als Karel Appel, Georg Baselitz, Anish Kapoor en Jonathan Meese. Van 2005 tot 2014 was Audi artistiek directeur van het Holland Festival. En sinds 2019 was hij artistiek directeur van het gerenommeerde Festival d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence. “Zijn eruditie, historische kennis en brede smaak maakten hem tot een uitzonderlijk regisseur en programmeur”, meldt De Nationale Opera in een bericht op hun website. “Met zijn visionaire en onbevreesde kunstenaarschap is hij velen tot inspiratie geweest en dat zal hij blijven zijn. Zijn erfenis leeft voort in ons huis.”
Nieuwe beeldtaal
Pierre Audi is van grote betekenis geweest voor het Nederlandse operaleven Hij zette de Nationale Opera & Ballet op de internationale kaart met een is een nieuwe beeldtaal die uitstekend werkte in het brede auditorium en op het grote operatoneel.
Zaal openbreken
Voor zijn ensceneringen van de opera’s van Monteverdi en de Ring des Nibelungen van Wagner brak hij de zaal verder open en maakte haar op haar grootst: met het toneel deels de zaal in, een open achterdoek en een minimum aan decorstukken op de enorme bühne, wist hij paradoxaal genoeg een intimiteit te creëren die daar tot dusver nog niet gevoeld was. Voor de Ring waren zelfs adventure seats beschikbar voor wie zo ongeveer in de enscenering wilde zitten. Wagners personages werden in kledij ontdaan van Teutoonse clichés en liepen rond als personages in een geheel eigen wereld, waarbij het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen een zichtbare plek kreeg in enscenering.
Visionaire producties
Ook verder wist hij met klassiek en eigentijds werk doorlopend een snaar te raken. Als hij niet zelf regisseerde, wist hij grote regisseurs te strikken die een veelbetekenende toevoeging waren op de geprogrammeerde opera’s. Pierre Audi initieerde bovendien de Studio van De Nationale Opera. Als artistiek directeur van het Holland Festival wist Audi indruk te maken met visionaire producties. Tijdens zijn directeurschap verbreedde hij de internationale blik van het festival, haalde hij beroemde kunstenaars naar Amsterdam en pakte hij uit met grootschalig werk. Dit alles met, zoals hij het omschreef, ‘a touch of grandeur’.
Artistiek hoogterpunt
Een aantal voorbeelden: de wereldpremière van L’Amour de loin van Kaija Saariaho (geregisseerd door Audi); Babel van Elfriede Jelinek door het Wiener Burgtheater; Doctor Atomic van John Adams met een libretto van Peter Sellars; Pierre Boulez en Patrice Chéreau met Uit een dodenhuis (1928) van de Tsjechische componist Leos Janácek; Robert Wilson met de legendarische voorstelling The Life & Death of Marina Abramović; Handels meesterwerk Orlando, gedirigeerd door René Jacobs was te zien in Audi’s eigen regie, en Refuse the Hour van William Kentridge in 2012. Zijn grootste uitdaging en artistieke hoogtepunt als regisseur vond plaats in het festival van 2019, met het ‘pièce de resistance’ aus LICHT, een nooit eerder vertoond, driedaags project op basis van de operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen. De grootste productie ooit in het Holland Festival, geproduceerd in samenwerking met de Stockhausen-Stiftung für Musik, Koninklijk Conservatorium Den Haag en natuurlijk De Nationale Opera. Ook bij het Festival d’Aix-en-Provence was Pierre Audi een inspirerende leider die node gemist gaat worden.
Bron: operaballet.nl en hollandfestival.nl