Pieter van Loenen
Pieter van Loenen

Pieter van Loenen streamt vanuit TivoliVredenburg

Op zaterdag 8 mei wordt Quator pour la fin du temps opgevoerd in TivoliVredenburg in Utrecht. Het concert is een unieke interpretatie van het werk van de Franse componist Olivier Messiaen. Violist Pieter van Loenen en auteur Hanneke Last werkten samen een vernieuwend concept uit bij het muziekstuk dat Messiaen tijdens krijgsgevangenschap schreef.

Messiaen-klassieker

In 2019 won Pieter van Loenen de Publieksprijs Dutch Classical Talent met als prijs een concert in TivoliVredenburg. Samen met schrijfster en actrice Hanneke Last werpt hij een nieuw licht op de Messiaen-klassieker, waarvan zowel de muziek als het achtergrondverhaal hem intrigeren.

Hij stelt zich vragen zoals wie was Olivier Messiaen, de man die in krijgsgevangenschap tijdens WO II zo’n indrukwekkend werk wist te maken en op te voeren? En wat betekent het om te creëren in tijden van destructie? “Dit kwartet ‘voor het einde der tijden’ is eerder een verkenning in klankkleur en sfeertekening dan een conventionele lineaire compositie”, aldus Pieter van Loenen.

Woord en muziek

Hanneke Last schreef een monoloog bij Quator pour la fin du temps, die de innerlijke wereld van Messiaen probeert de verwoorden. Zo vullen woord en muziek elkaar aan in deze interpretatie van Quator pour la fin du temps, die wordt opgevoerd door Pieter van Loenen (viool), Tobias Borsboom (piano), Bart de Kater (klarinet) en Lidy Blijdorp (cello).

Livestream Pieter van Loenen

Het liveconcert Het Einde van de Tijd wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit TivoliVredenburg onder leiding van regisseur Titus Tiel Groenstege. De cameraoperator staat tijdens de livestream op het podium, dicht bij de muzikanten. Deze indringende manier van filmen versterkt het gevoel van het verhaal en de muziek.

Een ticket voor dit eenmalige concert met bijzondere regie kost 10 euro. Quator pour la fin du temps vangt op zaterdag 8 mei om 20 uur aan en is alleen live te bekijken via tivolivredenburg.nl.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen