PROKOFJEV

Recensie PROKOFJEV, ­KABALEVSKI – Cellowerken van Prokofjev en Kabalevski

PROKOFJEV, ­KABALEVSKI
Cellowerken van Prokofjev en Kabalevski
Leonard Elschenbroich (cello), Alexei Grynyuk & Petr Limonov (piano), Netherlands Philharmonic Orchestra o.l.v. Andrew Litton
ONYX 4122 • DDD-68’
Uitvoering **** | Registratie ****

Litton vindt Kabalevski’s tweede celloconcert uit 1966 blijkbaar erg belangrijk, want dit is (na Virgin) de tweede keer dat hij het opneemt, nu dus voor Onyx met Leonard Elschenbroich. En gelijk heeft hij. Dit is een formidabel werk dat een vaste plaats verdient binnen het cellorepertoire. Het is een donker maar gepassioneerd werk, met zangerige melodielijnen. De zeggingskracht weet Elschenbroich dan ook haarfijn over te brengen. Men heeft echt het idee dat het zo moet en niet anders. De live-opname in het Concertgebouw Amsterdam is van de hoogste standaard. Prokofjev’s late Cello Sonate is gecomponeerd in 1949. Dit was voor hem geen gemakkelijke periode. Zijn gezondheid was niet al te best en daarmee ook z’n mentale weerbaarheid. Bovendien was zijn vrouw gevangengenomen en hijzelf uit de gratie gevallen bij Stalin. Ook zijn werk werd in de ban gedaan. Sviatoslav Richter en Rostropovich – voor wie het is geschreven – hielpen Prokofjev door deze nachtmerrie heen en gaven de première in 1950. Dit is een volslagen andere Prokofjev dan we gewend zijn. Relatief eenvoudiger in z’n harmonie en ritmiek, maar daarvoor in de plaats veel lyrische en melodische momenten. De cd wordt opgevuld met mooie arrangementen van Limonov en Rostropovich. Aanbevolen!
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen