PURCELL

Recensie PURCELL – Twelve Sonatas in Three Parts (sonates Z 790 t/m 801)

PURCELL
Twelve Sonatas in Three Parts (sonates Z 790 t/m 801)
Retrospect Trio (Sophie Gent en Matthew Truscott (viool), Jonathan Manson (contrabas) en Matthew Halls (klavecimbel en orgel))
Linn CKD 374 • SACD-75’
Twee Engelsen, een Schot en een Australische: dat is de bezetting van het nieuwe Retrospect Trio (jawel: vier leden!). Ze hebben alle vier een link met Nederland: violiste Sophie Gent en violist Matthew Truscott studeerden in Den Haag, aan de beroemde afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium, gambist Jonathan Manson en toetsenspeler Matthew Halls maakten jarenlang deel uit van het Amsterdam Baroque Orchestra. Na hun cd ‘Ten Sonatas in Four Parts’ is hier de opvolger: ‘Twelve Sonatas in Three Parts’, met muziek van Henry Purcell (1659-1695), volgens de componist zelf geschreven in de in zijn jaren in Engeland populaire Italiaanse stijl, waarin de soloviool een belangrijke rol speelt. Die drie stemmen zijn toebedeeld aan twee violen en een viola da gamba. De functie van continuo mag door de toetsenspeler naar eigen voorkeur op klavecimbel of orgel worden ingevuld; Halls doet het afwisselend op beide instrumenten. Purcell mag zich dan wel bescheiden opstellen, maar zijn genialiteit is onmiskenbaar, ook in deze ‘amusementsmuziek’, bestemd voor de Engelse salons. De stemmen in de minideeltjes van deze sonates (in omvang wisselend van vier tot zes, de gemiddelde lengte zal ongeveer een minuut zijn) wervelen virtuoos door elkaar in het meest fijnzinnige contrapunt, en in de langzamere stukjes (grave, largo, adagio) is sprake van hartverscheurende schoonheid. Aan al die aspecten wordt op indrukwekkende wijze recht gedaan door deze vier briljante musici.

René d e Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen