R. STRAUSS

Recensie R. STRAUSS – Arabella

R. STRAUSS
Arabella
met o.a. Jacquelyn Wagner (Arabella), Agneta Eichenholz (Zdenka), James Rutherford (Mandryka), Will Hartmann (Matteo), Charlotte Margiono (Adelaide), Netherlands Philharmonic Orchestra o.l.v. Marc Albrecht
Challenge Classics CC72686 (3) • SACD-3.15’
Waardering: 8

Van alle late opera’s van Strauss is Arabella mij het dierbaarst. Ooit, jaren geleden hoorde ik op de radio hemelse muziek die gezongen werd door stemmen die mijn oren meer dan streelden. Het bleek Arabella te zijn, met in de hoofdrollen Lucia Popp en Bernd Weikl. De hemelse klank werd toen voor altijd in mijn geheugen gegrift en in mijn lange zoektocht naar dezelfde sensatie heb ik de ene na de andere Arabella verslonden. De productie van de Nationale Opera moest ik door omstandigheden missen, vandaar dat ik maar al te blij werd met de live registratie. Het is een behoorlijk goede uitvoering waar weinig op aan te merken is; maar het is geen hoogvlieger. Wagner (Arabella) heeft een mooie, zilverkleurige sopraan, maar ik mis de in elkaar overvloeiende fluwelige lijnen. Haar portrettering vind ik ook een beetje onevenwichtig. Eichenholz is een fatsoenlijke Zdenka, maar Hartmann is geen goede Matteo. Voor de rol klinkt zijn stem te oud en te versleten. Ook Rutherford (Mandryka) kan mij niet echt bekoren. Hij is meer een Wotan dan een ongelikte charmante beer uit Kroatië. Het orkest onder Marc Albrecht speelt, zoals het de laatste tijd helaas vaker het geval is, gewoon te hard.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen