RABASSA

Recensie RABASSA, VALDIVIA, GONZÁLEZ GAITÁN – Astro Nuevo

RABASSA, VALDIVIA, GONZÁLEZ GAITÁN
Astro Nuevo
Julia Doyle (sopraan), Carlos Mena (countertenor), Alejandro Casal (klavecimbel), Orquesta Barroca de Sevilla o.l.v. Enrico Onofri
passacaille PAS 1071 • DDD-67’
Waardering: 9

Een feest, deze cd. Wat een vrolijkheid en levendigheid, wat een verstildheid soms ook en harmonie. En vooral wat een kwaliteit van zowel instrumentalisten als zangers. Deze veelal onbekende muziek van componisten als Pedro Rabassa, Juan Pascual Valdivia en Juan Manuel González Gaitán, is goed bewaard in de archieven van de kerken van Palencia, Sevilla, Córdoba en Olivares. Centra waar tijdens de barok een keur van uitstekende componisten voor allerlei gelegenheden religieus werk schreef in een Zuid-Europees idioom van licht, warmte en ‘gezellige’ devotie. Plekken ook waar de nodige internationale uitwisseling plaatsvond, die je terugziet en -hoort in de beeldende en muzikale cultuur. De heerlijk heldere en soepele sopraan van Julia Doyle straalt in alle noten, Carlos Mena, naar mijn smaak is zijn stem iets te veel afdekkend, zingt met indrukwekkende voornaamheid en tekstbesef, de vlotte klank van het Orquesta Barroca de Sevilla is vol en transparant in de kristalheldere akoestiek van het Espacio Santa Clara aldaar.
Marjolijn Sengers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen