Rachel Podger
Rachel Podger tijdens de opnames van Bach Goldberg Variations Reimagined.

Rachel Podger speelt nieuw arrangement van Goldbergvariaties

Hoe zou Bach zijn Goldbergvariaties zelf voor ensemble bewerkt kunnen hebben? Met die vraag in het achterhoofd ging pianist-klavecinist Chad Kelly aan de slag met een nieuw arrangement. Het resultaat, gespeeld door Rachel Podger en haar ensemble Brecon Baroque, is binnenkort live en opgenomen te horen.

Bach Goldberg Variations Reimagined, zo luidt de titel van het avontuurlijke, nieuwe arrangement door Chad Kelly. Hij gebruikt verschillende instrumentale combinaties om te achterhalen hoe Bach zijn Goldbergvariaties voor ensemble bewerkt zou kunnen hebben. Het resultaat van die denkoefening is een transformatie van het werk voor deze moderne tijd. “Toen ik begon met nadenken over hoe ik de instrumenten in elke Variatie het beste kon gebruiken, vond ik moed in een citaat van de grote, historische blazer en musicoloog Bruce Haynes”, aldus Chad Kelly. “Hij schreef dat ‘Bach de onderscheidende kwaliteiten van ieder instrument waardeerde en schreef met vriendschap en genegenheid voor ze allemaal’.”

Rachel Podger en Brecon Baroque

Uitvoerders van deze ‘reimagined’ versie van de Goldbergvariaties zijn, naast Chad Kelly op klavecimbel, barokvioliste Rachel Podger en haar ensemble Brecon Baroque. Hun opname wordt op 20 oktober 2023 de wijde wereld ingezonden. De daaropvolgende dag voeren ze Bach Goldberg Variations Reimagined uit op het Brecon Baroque Festival in Wales. Dat optreden herhalen ze op 3 december 2023 in het Londense Kings Place, waar Rachel Podger resideert als Artist in Focus.

Leestip: het interview met Rachel Podger in Luister 771.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen