Uit een ander sterrenstelsel

Nog niet zo heel lang geleden werd Raphaël Pichon eervol de ‘groeibriljant van de Franse muziekscene’ genoemd. Hoewel hij zich met zijn in 2006 opgerichte ensemble Pygmalion net zo makkelijk op het gebied van de moderne als de romantische muziek begeeft, dankt hij deze typering aan zijn verdiensten op het gebied van de barokmuziek.

Tekst: Paul Janssen, foto: Piergab

Vooral als het gaat om zijn grote liefdes Johann Sebastian Bach en Claudio Monteverdi weet hij zowel live als op cd enorm te verrassen. Zo maakte hij in 2020 indruk met de op dvd verschenen liveregistratie van Monteverdi’s Vespro della Beata Vergine, de in 1610 gepubliceerde verzameling werken bestemd voor de rooms-katholieke avonddienst. Het was voor Pichon en zijn koor annex instrumentaal ensemble Pygmalion nog niet genoeg. “De dvd was een concertregistratie”, zegt hij. “De dubbel-cd die er nu ligt, is een zorgvuldige cd-registratie, die overigens ontstond door een gedwongen pauze.”

Snel naar pagina twee

Vraag Pichon naar de uniciteit van de Vespers in het bijzonder en het werk van Monteverdi in het algemeen en er volgt een discours dat geen enkele rekening meer houdt met een vooraf afgesproken interviewtijd. “De Vespers is een enorme galactische reis”, zegt hij onder andere. “Een tocht met een enorme boog die uiteindelijk thuiskomt op de plek waar het begonnen is. Een stuk dat wat mij betreft als geheel uitgevoerd moet worden, maar dat ook als een verzameling losse stukken, elk even geniaal en af in zichzelf, overeind blijft.”

“Monteverdi is niet voor niets de meest dramatische componist ooit”, gaat Pichon verder. “Hij weet het verhaal te vertellen als een pageturner; je wilt continu weten hoe het verder gaat. Hij is geniaal in het bij de les houden van de luisteraar. Neem Laudate pueri, het is puur cinematografisch, een filmscore avant la lettre. Of het Magnificat. Je hebt geen idee of je midden in een nieuwe rolprent van Stanley Kubrick zit, ergens in de middeleeuwen, in de renaissance of dat het een boodschap is uit de verre toekomst. Monteverdi’s Vespers is als een driesterrendiner met vele verschillende gangen.”

Wilt u alles lezen over de Vespers van Pichon en Pymalion? Dat kan in Luister 774. Dit nummer kunt u vanaf 15 september in een boekhandel bij u in de buurt of online op store.bcm.nl bestellen.

4.6/5 - (7 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen