BAX - Symphony No.2 – Winter Legends

Recensie BAX – Symphony No.2 – Winter Legends

BAX
Symphony No.2 – Winter Legends
BBC Symphony Orchestra o.l.v. Eugene Goossens, BBC Northern Symphony Orchestra o.l.v. Raymond Leppard m.m.v. John McCabe (piano)
Lyrita Ream. 1137 • Mono/ Stereo-80’
Waardering: 9

Sir Arnold Bax (1883-1953) is een romanticus, een verteller die graag putte uit de oude keltische traditie (mythen, sagen, sprook- jes). Hoewel van de generatie van na Elgar is ook bij hem de invloed van Wagner en Richard Strauss evident. Maar, net als bij veel andere Britse collega’s, is het ook bij hem zo door en door Engels. Dus: hartstochtelijk, sentimenteel, soms wijdlopig en niet zelden luidruchtig (klatergoud). Het orkest is altijd kleurrijk. In harmonisch opzicht is er nauwelijks invloed van wat er na 1900 elders in Europa en met name in Frankrijk werd gecomponeerd (Debussy, Ravel en Stravinsky). Bax liet bij zijn overlijden een enorm oeuvre na. Kort daarop echter raakte hij in de vergetel- heid. De afgelopen decennia is dat in zoverre goedgemaakt omdat veel werk op cd is verschenen. Maar nog altijd is hij in de concertzalen amper te horen, en al helemaal niet op het Europese vasteland. De opname van zijn Tweede symfonie is van november 1956. Een halfjaar eerder had Eugene Goossens wegens een pornoschandaal zijn werkzaamheden in Australië moeten neerleggen. Zijn naam was bezoedeld, zijn overzeese carrière geknakt maar zijn uitvoering in de Londense BBC-studio is energiek en ongeslagen. Chapeau! John McCabe (1939-2015), voorvechter van de twintigste-eeuwse Engelse muziek, speelt in 1978 nog op de toppen van zijn kunnen. Vertellend, verfijnd en teder. Jurjen Vis

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen