CD 12_718

Recensie BEETHOVEN – Egmont (Duitse en Engelse versie), Ouverture Die Weihe des Hauses

BEETHOVEN
Egmont (Duitse en Engelse versie), Ouverture Die Weihe des Hauses
Bernarda Bobro (sopraan), Herbert Föttinger, John Malkovich (sprekers), Orchester Wiener Akademie o.l.v. Martin Haselböck
Alpha Classics 472 (2CD) • DDD-1.51’
Waardering: 8
Luister 718 – September/Oktober 2016

Van Beethovens toneelmuziek bij Egmont hoort men meestal alleen de ouverture en sporadisch een enkel lied. Het is muziek met voordracht, geschreven bij een opvoering. In de versie van Beethoven is er één Duitse verteller en één zangeres. De uitvoering lijkt een pleidooi voor een onbekend stuk en is tegelijk volstrekt van deze tijd. De orkestklank heeft de zachtaardigheid van Het Orkest van de Achttiende Eeuw, de Duitse voordrachtskunstenaar declameert op zeer hedendaagse wijze en de zangeres kan evengoed Mozart en Debussy zingen. Nog hedendaagser is de versie met Engelse tekst, in 2015 gemaakt door de Engelse toneelschrijver Christopher Hampton, plus de zeer Amerikaanse voordracht van een groot Hollywood-acteur, John Malkovich. Over orkest, dirigent en zangeres niets dan lof. Is het mogelijk om ook de wijze van voordragen te reconstrueren?
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen