CD 15_718

Recensie BIZET/SIDOROVA – Carmen (delen uit de opera in bewerkingen van Sidorova)

BIZET/SIDOROVA
Carmen (delen uit de opera in bewerkingen van Sidorova)
Ksenia Sidorova (accordeon), Itamar Doari (percussie), Reentko Dirks (gitaar), Michael Abramovich (piano en directie), Nuevo Mundo, Borusian Istanbul Philharmonic Orchestra o.l.v. Sacha Goetzel
Deutsche Grammophon 479 5224 • DDD-53’
Waardering: 8
Luister 718 – September/Oktober 2016

Ze wordt al de ‘prinses van de accordeon’ genoemd en getuige haar debuut op het roemruchte gele label had dat ook koningin mogen zijn, want de Letse accordeoniste Ksenija Sidorova durft en maakt het waar ook. De bekendste nummers uit Bizets Carmen zijn al onderhavig geweest aan vele geslaagde en minder geslaagde bewerkingen. Sidorova heeft het lef om met haar treurende trekkast een instrumentale samenvatting van de opera te geven die veel meer is dan dat. Het brengt de sfeer terug van de eenzame accordeonisten die op een straathoek klassieke evergreens spelen, maar Sidorova verheft het meteen naar een hoger niveau. Want de manier waarop zij met Nuevo Mundo, een trio van gitaar, piano en percussie en een heus symfonieorkest omgaat met het materiaal klinkt niet alleen naar Bizet, maar net zo makkelijk naar Piazzolla, Spaanse flamenco, Cubaanse volksmuziek en vleugjes jazz. Bizet en de onvergetelijke melodieën uit Carmen zijn slechts de telegraafpalen die als ijkpunten fungeren voor een reis door Europa en Latijns-Amerika die bijna nergens geforceerd ‘cross-over’ overkomt, maar doorlopend fris en sprankelend blijft. En dat is boven alles de verdienste van Sidorova die de accordeon bespeelt alsof het een verlengstuk van haar stem is.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen