C.P.E. BACH - Piano Concertos Vol. IV

Recensie C.P.E. BACH – Piano Concertos Vol. IV

C.P.E. BACH
Piano Concertos Vol. IV
Michael Rische (piano)
Berliner Barock Solisten Hänssler Classic
HC17034 • DDD-57’

Waardering: 8

Collega-componisten plaatsten Carl Philipp Emanuel Bach in zijn tijd – en ook erna – op een voetstuk. Mozart, Haydn en Beethoven verklaarden zich allen schatplichtig aan ‘de zoon van’. In de loop van de negentiende eeuw raakte hij uit beeld. De Berliner Barock Solisten maken er al jaren een sport van om het werk van oude grootmeesters af te stoffen – doorgaans zonder dat er een dirigent aan te pas komt. Deze opname toont aan dat het adagium één voor allen en allen voor één ook in de muziek opgaat. Achtereenvolgens trekken C.P.E. Bachs Klavierconcerten in a klein, Wq. 1, D groot, Wq. 45 en e klein, Wq. 15 voorbij.

Drie stukken die het begin, midden en eind van een muzikaal werkzaam leven van vijfenveertig jaar omspannen, van een uitloper van de barok, via de tussenfase (de empfindsamer Stil) naar het classicisme.

We horen hoe de Berliner Barock Solisten zich uitleven op het werk van Carl Philipp Emanuel waarin met het voortschrijden der jaren steeds minder flarden van vader Bach en peetoom Telemann doorklinken. Een muzikale coming of age. Mijn favoriet is het Klavierconcert in D groot, een laat werk met vooral een extreem genietbaar laatste deel Allegro. Quirijn Bongaerts

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen