CD 52_725

Recensie DE RAAFF – Entangled Tales (Cello Concerto, Entangled Tales, Symphony no. 3)

DE RAAFF
Entangled Tales (Cello Concerto, Entangled Tales, Symphony no. 3)
Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin m.m.v. Marien van Staalen, Residentie Orkest o.l.v. Neeme Järvi, Het Gelders Orkest o.l.v. Antonello Manacorda
Challenge Classics CC 72747 • DDD-68’
Waardering: 8
Luister 725 – Juli/Augustus 2017

De drie orkestwerken van Robin de Raaff op deze cd hebben, ieder op hun manier, een dubbel karakter. Enerzijds schuift De Raaff meer en meer in de richting van een neoclassicisme met naoorlogse middelen, anderzijds groeit zijn fascinatie voor ongehoorde orkestklanken. Het effect daarvan is dat een bestaande of opkomende puls veelvuldig wordt verstoord door interrupties met een soms onduidelijk betoog maar met een prachtige klank. De Raaff werkt graag met allerlei combinaties van instrumenten en orkestinstrumenten kunnen op momenten net zo prominent in de schijnwerper staan als de cello in het Celloconcert. De positieve keerzijde van de onduidelijkheid is dat De Raaff niet is te classificeren, dat men wel vele invloeden herkent en dat de mix meer boeit dan een vrij eenduidige stijl. Even intrigerend is het feit dat de drie orkesten en hun dirigenten op deze cd zowel qua stijl als kwaliteit nauwelijks voor elkaar onder doen. En dat drie Nederlandse orkesten de krachten bundelen voor een goede Nederlandse componist, verdient alle lof.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen