DE RAAFF - Stolen back from Time

Recensie DE RAAFF – Stolen back from Time

DE RAAFF
Stolen back from Time
(The Large Orchestral and Ensemble Works)
Vioolconcert nr. 1 Angelic Echoes – Slagwerkconcert – Dubbelconcert voor klarinet en basklarinet – Unisono – Ennea’s domein – Klarinetconcert
In Memoriam Dmitri Sjostakovitsj Diverse uitvoerenden en ensemblesAttacca ATT 2017152 • DDD-2.30’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Het gaat goed met Robin de Raaff. Na een cd met zijn Vioolconcert gedirigeerd door Jaap van Zweden (Et’cetera) ligt er nu een dubbel-cd met naast hetzelfde Vioolconcert nog meer concerten, orkest- en ensemblewerken die de componist de afgelopen twintig jaar schreef. En binnenkort verschijnt bij Channel Classics ook nog eens een cd met zijn symfonieën. Een buitengewone rijkdom voor een hedendaagse Nederlandse componist. Toch stemt de dubbel-cd Stolen back from Time ook treurig. Zo is het Dubbelconcert voor klarinet en basklarinet een twintig jaar oude opname met de vorig jaar overleden basklarinettist Harry Sparnaay in de hoofdrol. Ook het begeleidende Radio Kamerorkest bestaat helaas niet meer. Net als het Balletorkest dat in 1996 In Memoriam Dmitri Shostakovich schitterend uitvoerde. Maar belangrijker dan dat is misschien wel het muzikale document dat er ligt en dat omstandig laat horen wat een krachtige en unieke stem Robin de Raaff in het Nederlandse en ook internationale muziekleven is. Zijn werken zijn kleurrijk, dramatisch, verhalend, buitengewoon goed georkestreerd, modern en toch welluidend en navolgbaar. Niet voor niets spelen ook internationale ensembles zijn werk, zoals op deze cd het Canadese Nouvel Ensemble Modern, dat zowel het Percussie- concert als het aan het ensemble opgedragen Klarinetconcert voor zijn rekening neemt. De cd is zo niet alleen een document van een (deels verloren) Nederlands muziekleven, maar ook en vooral een mooi portret van een bijzonder componist.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

CD kopen? Bestel hem hier.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen