CD 63_718

Recensie DIVERSEN – Fantasies, Rhapsodies & Daydreams

DIVERSEN
Fantasies, Rhapsodies & Daydreams (werken voor viool en orkest van Waxman, de Sarasate, Vaughan-Williams, Saint-Saëns, Massenet, Ravel)
Arabella Steinbacher (viool), Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo o.l.v. Lawrence Foster
PentaTone PTC5186536 • DDD-74’
Waardering: 8
Luister 718 – September/Oktober 2016

Op een zwart-witfoto uit 1958 in het cd-boekje is dirigent Lawrence Foster te zien samen met Franz Waxman, componist van de Carmen Fantasie op deze cd. De vijfenzeventigjarige dirigent komt uit een tijd dat violisten nog regelmatig dit soort virtuoze stukken programmeerden, en dat waren dan vaak hun eigen transcripties, schrijft violiste Steinbacher in haar voorwoord. Foster heeft nog met Heifetz gewerkt en al pratend over die tijd vatten zij het plan op om een cd te maken met hoogtepunten uit dat repertoire voor viool en orkest. Van Waxman en de Sarasate, maar ook van componisten die geen violist waren. Eigenlijk allemaal stukken die ook nu nog frequent in de concertzaal worden gespeeld, maar dit terzijde. Arabella Steinbacher, die met haar vierendertig jaar half zo jong is als de dirigent, speelt als een grande dame van de viool. Zonder effectbejag, maar innig en verhalend en met een uitgebalanceerde verhouding tussen grote lijn en detail. Voor dit soort muziek, die toch ook is bedoeld om als violist de blits mee te maken, kiest zij soms verbazingwekkend trage tempi. Ze kleurt de toon van haar Stradivarius met een opvallend gevarieerd vibrato. Foster en het orkest van Monte-Carlo leveren een trefzekere begeleiding.
Machiel Swillens

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen