CD 28_727

Recensie HÄNDEL – Occasional Oratorio

HÄNDEL
Occasional Oratorio
Julia Doyle (sopraan), Ben Johnson (tenor), Peter Harvey (bariton), Chor des Bayerischen Rundfunks, Akademie für alte Musik Berlin o.l.v. Howard Arman
BR Klassik 900520 • 2CD-2.18
Waardering: 9

Occasional Oratorio is ontstaan als een stuk muzikale propaganda: in het Engeland van die dagen was een, ook voor Händel, ongunstige koningswissel op handen. De zestigjarige componist stopte het libretto voor Judas Maccabeus weer in de kast, bewerkte wat oude schetsen, en voltooide het dik twee uur durende stuk in een vloek en een zucht. Een plot ontbreekt, net zoals een dramaturgische lijn: de nadruk ligt vrijwel ononderbroken op teksten die angst, hoop en geloof tot onderwerp hebben. Knap dat Händel onder die ongunstige omstandigheden prachtige, aanstekelijke muziek kon leveren. Sopraan Julia Doyle is een lust voor het oor: haar klank is buitengewoon aangenaam, haar vibrato vederlicht, haar coloraturen kraakhelder. Tenor Ben Johnson en bariton Peter Harvey zingen krachtiger, voller, maar niet minder wendbaar. Het koor zingt met krachtige kleur, even vitaal als het orkest. Verrassend, deze cd, en zonder meer een verrijking.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen