th3M94YJ8T

Recensie HUMPERDINCK – Hänsel und Gretel

HUMPERDINCK
Hänsel und Gretel
Katrin Wundsam (Hänsel), Alexandra Steiner (Gretel), Ricarda Merbeth (Mutter) e.a., Kinderchor der Staatsoper Unter den Linden, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin o.l.v. Marek Janowski
PENTATONE PTC 5186605 • SACD-95’ (2 cd’s)

Waardering: 8

Dit is een live-opname van een concert in december 2016 van de kinderopera gebaseerd op het bekende sprookje van Hans en Grietje, een werk dat in de kerstperiode nog altijd vooral in de Duitse operahuizen op het affiche staat. De weelderige orkestratie van de sterk door Wagner beïnvloede partituur laat geen bezetting van de hoofdrollen met kinderen toe, zelfs bij een concertante uitvoering. Dus worden Hans en Grietje hier vertolkt door de mezzosopraan Katrin Wundsam en de sopraan Alexandra Steiner met twee frisse, maar wel iets te weinig contrasterende stemmen. Gretel doet het over het algemeen overtuigender dan Hänsel maar beide zangeressen kunnen hun personages goed tot leven brengen. De bezorgde moeder heeft de krachtige tonen van Ricarda Merberth en de rondborstige vader de kruimige bariton van Albert Dohmen. Christian Elsner zet een overtuigende heks neer, vals vleiend en gevaarlijk dreigend en geeft de figuur een scherp profiel met zijn heldere tenor en klare tekstprojectie. Het zand- en dauwmannetje hebben de frisse stemmen van Annika Gerhards en Alexandra Hutton. Het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin onder leiding van Marek Janowski laat de rijke partituur in al haar volheid en kleurenpracht klinken en de dirigent houdt het tempo strak en de muziek vloeiend. Het sprookje leeft.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen