CD 13_728

Recensie J.S. BACH – Bach Privat

J.S. BACH
Bach Privat
Georg Nigl (bariton), Anna Lucia Richter (sopraan), Petra Müllejans (viool), Roel Dieltiens (cello), Andreas Staier (klavecimbel)
ALPHA 241 • DDD-86’
Waardering: 8

Van Bach zijn weinig egodocumenten bewaard gebleven die inzicht bieden in de muziekbeoefening in huize Bach. Zeker is dat zijn tweede vrouw Anna Magdalena een mooie sopraan had en zijn muzikale zoons, ook nadat zij het ouderlijk huis hadden verlaten, nog vaak bij en met papa kwamen musiceren. Wat klonk er op dat soort bijeenkomsten? Aria’s uit cantates, kamermuziek voor klavecimbel en strijkers, muziek voor cello en viool solo, veelal met begeleiding. Ongetwijfeld heeft ook Anna Magdalena weleens stukjes gespeeld uit het Notenbüchlein dat haar man voor haar had gecomponeerd. Om een idee te geven van de huismuziekbeoefening is deze cd wel erg ruim in de akoestiek, alsof het gezelschap toch was uitgeweken naar een nabijgelegen kerk. Een huiskamergeluid was beter geweest. Het is ook allemaal erg serieus en het mist de vrijheid en het plezier van het thuis musiceren. Staiers onbekommerde interpretatie van het Praeludium in D groot aan het begin had een mooi vertrekpunt kunnen zijn maar vond geen navolging. De lange aria Schlummert ein voor sopraan met klavecimbelbegeleiding is niettemin een adembenemend hoogepunt. Richter is als vocaliste de sterkste troef in deze onderneming.
Jurjen Vis

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen