CD 32_727

Recensie KOMITAS – Seven Folk Dances – Seven Songs – Twelve Children’s Pieces – Msho-Shoror – Seven pieces for violin and piano

KOMITAS
Seven Folk Dances – Seven Songs – Twelve Children’s Pieces – Msho-Shoror – Seven pieces for violin and piano
Mikael Ayrapetyan (piano), Vladimir Sergeev (viool)
Grand Piano GP 720 • DDD-71’
Waardering: 8

Meer nog dan iemand als Aram Chatsjatoerjan en Arno Babajanian, tegenwoordig de bekendste Armeense componisten van de twintigste eeuw, was Komitas Vardapet de eerste hoeder van het Armeense erfgoed. Nadat hij op twaalfjarige leeftijd wees was geworden kon hij vanwege zijn muzikale gaven onder de hoede van een priester uit zijn geboortedorp het seminarie doorlopen en werd hij uiteindelijk de monnik Komitas. Hij groeide uit tot een belangwekkend muziekpedagoog en een componist met oog en oor voor de Armeense tradities en volksmuziek. Net als Bartók en Kodály verzamelde hij Armeense volksliederen en -dansen en bewerkte hij deze voor piano en andere kamermuzikale bezettingen. Daarmee werd hij zeker na de Armeense genocide in 1915 de belangrijkste schatbewaarder van het Armeense erfgoed. Hoewel hij na 1915 nauwelijks meer componeerde en de rest van zijn getraumatiseerde leven sleet in een Parijs hospitaal, werd hij ook door vele westerse componisten zoals Claude Debussy en Gabriel Fauré hooggeëerd. De Armeense pianist Mikael Ayrapetyan laat, deels vergezeld door de Russische violist Vladimir Sergeev horen waarom. Mooie authentieke volksmuziek in aansprekende arrangementen waarbij net als Bartók de grens tussen folklore en gecomponeerde muziek volledig wegvalt. Een goede zet op weg naar meer eerherstel en vooral meer exposure tijdens recitals.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.