CD 43_724

Recensie MONTEVERDI, SARTORIO, ROSSI – La storia di Orfeo

MONTEVERDI, SARTORIO, ROSSI
La storia di Orfeo
Philippe Jaroussky (countertenor), Emőke Baráth (sopraan), Coro della Radiotelevisione svizzera, I Barocchisti o.l.v. Diego Fasolis
Erato 0190295851903 • DDD-64’
Waardering: 9
Luister 724 – Mei/Juni 2017

Het verhaal van Orpheus en Eurydice blijft een van de treurigste liefdesverhalen aller tijden. Orpheus erfde zijn zangtalent van zijn moeder Kalliope, een van de negen muzen. Het noodlot sloeg toe op het hoogtepunt van Orpheus’ geluk maar de goden kregen medelijden en lieten hem als enige sterveling ooit de onderwereld binnen om zijn Eurydice terug te halen, maar uiteraard loopt ook dit niet goed af. Veel componisten hebben zich door deze mythe laten inspireren en het was een lang gekoesterde wens van countertenor Philippe Jaroussky om een ode te brengen aan hen en aan Orpheus. Monteverdi, Sartorio en Rossi belichten ieder een andere kant van het verhaal en Jaroussky heeft hiervan een soort miniatuuropera samengesteld met slechts twee karakters: Orpheus en Eurydice. De trefzekerheid waarmee de Franse countertenor zingt is bijna onwerkelijk. Jaroussky speelt Orpheus niet; hij is hem. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door sopraan Emőke Baráth. Naast een wereldster als Jaroussky moet je van goeden huize komen, en dat komt zij zeker. Ze maakt indruk met haar kraakheldere stem en buitengewoon verstaanbare uitspraak. Ook het bezielde spel van I Barocchisti stelt nooit teleur; deze uitvoering is magisch.
Maartje Valk

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen