CD 45_721

Recensie RACHMANINOV – Pianoconcert nr.2 – Morceaux de fantaisie – Vocalise

RACHMANINOV
Pianoconcert nr.2 – Morceaux de fantaisie – Vocalise
Alexandre Tharaud (piano), Sabine Devieilhe (sopraan), Royal Liverpool Philharmonic Orchestra o.l.v. Alexander Vedernikov
Erato 902959436-9 • DDD-67’
Waardering: 8
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Meesterpianist Alexandre Tharaud (Parijs, 1968) houdt er zo zijn eigen ideeën op na. Zo deed hij jaren geleden de piano de deur uit en loopt sindsdien met een aantal sleutels op zak van appartementen waar hij terecht kan om te studeren. Ook in zijn repertoirekeuze is hij bepaald eigenzinnig. Net als bij zijn grote idool Marcelle Meyer nemen Couperin en Rameau een belangrijke plaats in. ‘Tharaud plays Rachmaninov’ is de titel van deze cd, en ook hier verrast hij met originele keuzes. Naast het verplichte Tweede Pianoconcert staat een complete uitvoering van de zelden gespeelde vijfdelige cyclus Morceaux de fantaisie. Nummer twee daarvan is de Prelude in cis-klein, de tophit die Rachmaninov zelf met IT betitelde – hij kon zijn succesnummer niet meer luchten. Tharaud benadert Rachmaninov op zijn Frans, enigszins afstandelijk, doorzichtig in het passagewerk, en laat zich niet door zijn emoties op sleeptouw nemen. Rachmaninov door de bril van Saint-Saëns. Dat wil in het pianoconcert niet echt overtuigen, maar werpt nieuw licht op de Morceaux. Als verrassing krijgen we ook nog twee stukjes voor zes handen (met Alexander Melnikov en Aleksander Madzar) te horen, plus de Vocalise door de enthousiast vibrerende sopraan Sabine Devieilhe. Een alternatieve kijk op Rachmaninov.
Siebe Riedstra

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.