CD 47_721

Recensie RIHM, DUSAPIN, -MANTOVANI – Gedicht des Malers; Aufgang; Jeux d’Eau

RIHM, DUSAPIN, -MANTOVANI
Gedicht des Malers; Aufgang; Jeux d’Eau
Renaud Capuçon (viool), Orchestre de l’Opéra national de Paris, Wiener Symphoniker o.l.v. Philippe Jordan / Orchestre Philharmonique de Radio France o.l.v. Myung-Whun Chung
Erato 0825646026876 • DDD-66’
Waardering: 8
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Om louter premièrestukken op een schijf uit te brengen, dat is niet geheel zonder risico. Dat Erato hier toch voor kiest, dwingt respect af. Men had ook voor de ‘sandwichconstructie’ kunnen kiezen, door slechts een van deze nieuwe werken te laten flankeren door vioolconcerten uit het ijzeren repertoire. Ik moet zeggen dat de taal van Rihm (1952) mij niet meevalt. Ook na herhaald luisteren dwalen mijn gedachten af. Het blijft voor mij – net als in eerdere stukken die ik van hem hoorde – een eindeloos gezaag dat Godzijdank na een kwartier ophoudt. Dat ligt zeker niet aan de uitvoerenden en zeker niet aan Capuçon, want hij geeft werkelijk alles. Wellicht ligt het aan ondergetekende. Hoe dan ook, het concert van Dusapin (1955) heeft ondanks de weerbarstigheid toch een mate van toegankelijkheid. Het werk getuigt van een grote verbeeldingskracht en originaliteit. Wat mij betreft het hoogtepunt van deze cd. Verder staat Mantovani’s (1974) vioolconcert geprogrammeerd; overigens dit is niet de Mantovani die we kennen van de zoetgevooisde arrangementen. Zijn Jeux d’eaux poogt het geluid van water te verklanken en ik moet zeggen dat hij in die opzet slaagt. De opname is overweldigend realistisch. Al met al een interessante cd.
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen