CD 49_721

Recensie SCHOENBERG, KRENEK, BARTÓK – Elegy

SCHOENBERG, KRENEK, BARTÓK
Elegy (Pianoconcert op.42, Begleitmusik zu einer Lichtspielszene op.34; Symphonic Elegy for String Orchestra; Pianoconcert nr.3)
Pina Napolitano (piano), Liepaja Symphony Orchestra o.l.v. Atvars Lakstigala
Odradek ODRCD339 • DDD-74’
Waardering: 7
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Ook al siert een foto van de pianiste de cover van deze cd, de beste uitvoeringen hierop zijn diegene waarin zij niet meespeelt. De concerten van Schönberg en Bartók krijgen een liefelijkheid die deze muziek misschien aantrekkelijk maakt voor wie uit is op welluidendheid, maar die deze muziek berooft van hun grote intensiteit. Schönbergs expressionisme en Bartóks Cinderella in folkloristische outfit lijken emoties uit sprookjes in plaats van gevoelens opgewekt door kunstwerken ontstaan tijdens een oorlog, geschreven door kunstenaars in materiële nood en ongewenste ballingschap in een vijandige omgeving. Daarbij vergeleken zijn de uitvoeringen van de overige twee werken uitstekend, vol gevoel voor de alledaagse realiteit van oorlog en zeer sterk in de opbouw van logica in schijnbaar collageachtige dramatiek. Jammer dat zulke geweldige muziek, die men tegenwoordig helaas zelden hoort, zulke curieuze interpretaties krijgt.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen