CD 60_725

Recensie SHORE – Two concerti: Ruin & Memory – Mythic Gardens

SHORE
Two concerti: Ruin & Memory – Mythic Gardens
Lang Lang (piano), Sophie Shao (cello), The China Philharmonic Orchestra o.l.v. Long Yu, 21st Century Chamber Orchestra o.l.v. Ludwig Wicki
Sony Classical 88985348732 • DDD-53’
Waardering: 6
Luister 725 – Juli/Augustus 2017

Ik vind filmcomponist Howard Shore een geweldig vakman. Met mij zullen veel liefhebbers van zijn muziek voor de filmtrilogie Lord of the Rings uitgekeken hebben naar deze cd. Het pianoconcert Ruin & Memory schreef hij op verzoek van het Beijing Music Festival ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Chopin. Hij schreef volgens eigen zeggen een soort soundtrack bij het leven van Chopin. Al in de openingsmaten is het klankbeeld vertrouwd, harmonische wendingen en thema’s doen sterk aan zijn muziek voor de films van Peter Jackson denken. Dat was ongetwijfeld de opzet, want ook de foto’s in het cd-boekje zijn citaten uit de films. Helaas laat het Chinese orkest Shore bij deze liveopname van de première in 2010 nogal in de steek (valse blazers, weinig homogene strijkersklank). De mazurka in het derde deel lijkt eerder een klompendans. De muziek wil in deze film maar niet de hoofdrol op zich nemen. Celliste Sophie Shao treft het iets beter met het in filmmuziek gespecialiseerde orkest van Ludwig Wicki. Shore schreef de (vele) noten speciaal voor haar en liet zich inspireren door Italiaanse tuinen en de natuur in zijn geboorteland Canada. Helaas overtuigt ook deze liveopname uit 2014 niet. Wonderlijk einde ook.
Carine Alders

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen