Nicholas Collon - Residentie Orkest Den Haag
Nicholas Collon - Residentie Orkest Den Haag

Residentie Orkest Den Haag: Tsoupaki’s ‘Thin Air’

Het Residentie Orkest Den Haag o.l.v. chef-dirigent Nicholas Collon speelt op zondag 25 april in het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière van de orkestversie van Calliope Tsoupaki’s Thin Air. Op het programma staan verder twee werken van Schumann. De Vierde Symfonie, op.120 en het Celloconcert, op. 129 met solist Julian Steckel. Benieuwd? Lees dan verder.

Thin Air is een ode van Calliope Tsoupaki aan mededogen en solidariteit in deze moeilijke (corona)tijden. De Componist des Vaderlands schreef dit bijzondere stuk voor elk instrument en elke stem. Een orkestversie werd echter nog niet eerder uitgevoerd. Het Residentie Orkest o.l.v. chef-dirigent Nicholas Collon heeft op zondag 25 april de eer de wereldpremière te spelen. Dat past ook bij de reputatie van het Haagse orkest als uitvoerder van nieuwe gecomponeerde muziek.

Calliope Tsoupaki: Componist des Vaderlands

Calliope Tsoupaki werd op 25 november 2018 geïnstalleerd als Componist des Vaderlands, boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Als componist staat ze middenin de samenleving en wil ze de harten van velen winnen voor de muziek van nu. Tsoupaki ziet het als haar belangrijkste taak het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek. Daarom laat ze het publiek via sociale media en de website van Componist des Vaderlands ook meekijken als ze een nieuw stuk componeert. Tsoupaki: “Componisten werken niet in zichzelf gekeerd in een achterkamertje. We zijn mensen van vlees en bloed. We hebben een ambacht dat al eeuwen bestaat en zal blijven bestaan.”

Het Residentie Orkest Den Haag: Thin Air

Tsoupaki componeerde Thin Air voor Festivals for Compassion, een initiatief van festival Wonderfeel. Inmiddels is het al meer dan 45 keer internationaal uitgevoerd. Het stuk reist van festival naar festival – onder meer Edinburgh International Festival, Helsinki Festival, Istanbul Music Festival, Klarafestival en Holland Festival – als een ware compassie-estafette. Muziekuitgeverij Donemus stelt de bladmuziek van de orkestversie van Thin Air nu gratis ter beschikking. Andere orkesten worden uitgenodigd deze versie in navolging van het Residentie Orkest uit te voeren.

Benieuwd geworden? Kijk hier voor meer informatie.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen