Rietkwintet Calefax
Rietkwintet Calefax

Rietkwintet Calefax volgt de weg van Van Gogh

Muziek-, woord- en schilderkunst vloeien naadloos in elkaar over in Van Gogh’s Way to Go. De multimediale voorstelling toont de weg waarover de liefde voor kunst hem voerde. Met muziek van onder anderen Hector Berlioz, Gabriël Fauré en Claude Debussy – gespeeld door rietkwintet Calefax.

Vincent Van Gogh kennen we als een schrijvende kunstschilder. Zijn passie voor schilderen en tekenen ontdekte hij echter pas op zijn zeventwintigste. In de jaren die voorafgingen, legde de Nederlander een lange weg af die hem tegen alle conventies in naar zijn échte passie leidde.

Van Gogh’s Way to Go

Die weg wordt nu visueel en auditief verbeeld in de multimediale voorstelling Van Gogh’s Way to Go. Naast zijn schilderwerken is er ook aandacht voor zijn fenomenale teksten. Want dat geschreven werk onthult inzichten die Van Gogh onderweg opdeed en geven een beeld van de plaatsen waarop hij verbleef. Maar er is nog meer: muziek.

Calefax

Rietkwintet Calefax wekt muziekstukken tot leven die Van Gogh zelf heeft gehoord of die in zijn tijd gecomponeerd zijn. Denk aan muziek van George Bizet, Hector Berlioz, Guus Janssen, Robert Schumann, Ludwig van Beethoven, Gabriël Fauré en Claude Debussy. “Van Gogh heeft zich in zeer korte tijd tot een fenomenaal schilder en schrijver ontwikkeld. Met dat gegeven wilden we graag een nieuwe voorstelling maken, en zo jong en oud inspireren om je eigen weg te volgen”, verklaart Oliver Boekhoorn, de hoboïst van Calefax.

Eigen droom najagen

“Nu er steeds meer bekend wordt over het leven van Vincent van Gogh vinden we meer en meer herkenning in het najagen van de eigen droom”, vervolgt hij. “Zoals Calefax dat destijds ook heeft gedaan door een nieuw genre (het rietkwintet, red.) uit te vinden en dat vervolgens op de kaart te zetten. Inzoomend op de schilderijen en brieven van Van Gogh zien we zijn worsteling met de omgeving, met de gewoontes die heersend waren en met het opbouwen van het eigen, eigenzinnige leven.”

Drie versies

Van Gogh’s Way to Go kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Calefax, Van Gogh Museum en Muziekgebouw aan ’t IJ. Annechien Koerselman bedacht het concept en staat ook in voor de regie. Samen creëerden de verschillende partners drie versies van de voorstelling: een jeugdversie, een versie voor volwassenen en een internationale versie die met Calefax mee op wereldtournee kan. Het project wordt financieel ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kindercultuurfonds en Emmelot Vis Fonds.

Speeldata

Op vrijdag 3 maart is Van Gogh’s Way to Go te beleven in Stadsgehoorzaal Leiden. Een week later, op 12 maart, wordt de voorstelling hernomen in Theater Hof 88 in Almelo. Meer info en tickets: www.calefax.nl

4.7/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen