Saint-Saëns Orgelsymphonie

Saint-Saëns’ beroemde Orgelsymfonie voor zijn honderdste sterfjaar

Ter gelegenheid van het honderdste sterfjaar van Camille Saint-Saëns klinkt op 6 en 7 november zijn beroemde Derde Symfonie voor orkest en orgel, ‘de Orgelsymfonie’, in Den Haag en Amsterdam. Vanwege de grote bezetting wordt het werk weinig uitgevoerd.

Het nieuwe orkest SoundWave Collective, bestaande uit jonge professionele musici onder leiding van Libia Hernandez, en het recent opgerichte Podium21 hebben de handen ineen geslagen en deze grootse symfonie geprogrammeerd. In de jaren ’70 werd de symfonie ook buiten de klassieke wereld bekend, doordat het hoofdthema werd gebruikt in de pophit If I had words van Scott Fitzgerald. Saint-Saëns, zelf organist, was uitermate tevreden over zijn symfonie: het werd zijn laatste en hij droeg het op aan zijn vriend Franz Liszt.

Op zaterdagavond 6 november klinkt het werk in de Haagse Kloosterkerk en op zondagavond 7 november in de Amsterdamse Dominicuskerk, beide om 20.15u. Organist Geerten van de Wetering bespeelt het orgel. Hij brengt ook het eerste orgelwerk van Saint-Saëns ten gehore, Fantasie in Es. Alle kleuren van orkest en orgel kunt u deze avonden horen. Kaarten en info via www.podium21.nl.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen