SCHÖNBERG

Recensie SCHÖNBERG – Violin Concerto – Verklärte Nacht

SCHÖNBERG
Violin Concerto – Verklärte Nacht
Isabelle Faust, Anne Katharina Schreiber (viool), Antoine Tamestit, Danusha Waskiewicz (altviool), Christian Poltéra, Jean-Guihen Queyras (cello), Swedish Radio Symphony Orchestra o.l.v. Daniel Harding
harmonia mundi HMM 902341 • DDD-63’
Waardering: 9

Arnold Schönberg is voor velen een van de grootste boemannen van de muziekgeschiedenis, de man die zowat eigenhandig de tonaliteit om zeep hielp waarna de muziekwereld verder moest zonder een dierbaar houvast. Zoals elk cliché is ook dit grotendeels onjuist. Na de moord schreven zeer velen tonale muziek en ook Schönberg zag zichzelf het liefst als een traditionalist, in zijn woorden net Tsjaikovski maar dan beter. Onder druk van dat cliché klinken veel uitvoeringen van zijn muziek uitermate zwanger van onheil. Zo niet deze twee van Faust. Verklärte Nacht, hier uitgevoerd in de versie voor sextet, is weliswaar dramatische muziek, maar heeft een solide happy ending, eerder van Dvořák dan uit Hollywood. Zelfs het dodecafonische vioolconcert, dat meestal veel navranter klinkt, wordt hier een bijna gemoedelijk concert in het voetspoor van Brahms gelardeerd met licht expressionistische tinten. Een hele cd vriendelijkheid deed mij soms verlangen naar iets meer felheid, maar na beluistering op internet van Verklärte Nacht onder leiding van de componist trok ik mijn kritiek in. Meer musici zouden Schönbergs muziek zo mogen spelen, soms met iets meer pit, maar ook met minder apocalyptische visioenen.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen