SCHUBERT

Recensie SCHUBERT – String Quintet – String Quartet ‘Death and the Maiden’

SCHUBERT
String Quintet – String Quartet ‘Death and the Maiden’
Quartetto di Cremona: Cristiano Gualco, Paolo Andreoli (viool), Simone Gramaglia (alt), Giovanni Scaglione (cello) met Eckart Runge (cello)
audite 23.443 • DDD-93’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Het is nog niet voorgekomen waarschijnlijk: de combinatie van Franz Schuberts Strijkkwintet en het Strijkkwartet in d, ofwel ‘Der Tod und das Mädchen’, waarvoor twee cd’s nodig zijn. Ze hebben namelijk als levensberichten over Schubert met elkaar te maken. Het kwintet is uit zijn laatste levensmaanden, het kwartet uit 1824, het jaar dat hij zich echt bewust werd van zijn dodelijke aandoening. Bovendien vormt de pianobegeleiding uit het gelijknamige lied niet alleen de basis voor de variaties in het Andante con moto-deel van het kwartet, maar is ze in iets versluierde vorm – andere maatsoort, andere toonsoort – ook hoorbaar in de middenstemmen van het Adagio van het strijkkwintet. In de openingsmaten komen trouwens ook minicitaten uit zijn laatste liederen voor. Na alle Beethoven-kwartetten en een cd met Saint-Saëns is Schubert nummer drie in de discografie van het Quartetto di Cremona, dat inmiddels op vier instrumenten van Stradivarius speelt die ooit aan Paganini hebben toebehoord. Vanaf de openingsmaten van het Strijkkwintet is duidelijk dat het viertal met Runge zoekt naar wezenlijke expressie, en die vindt het ook. Klankkleur, beweging, verschillen in dynamiek en een goed gedoseerd vibrato zijn daarbij de materiële middelen, de wil van de musici doet de rest. Soms wel zodanig, dat ze elkaar een heel enkele keer bijna in de weg zitten of samen iets te veel naar een grote klank streven. De nodige – en voorgeschreven – momenten van rust krijgen ook alle liefde en het totaal is enerverend en emotionerend genoeg, maar dat kan bij zulke muziek ook niet anders.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen