SCHUBERT

Recensie SCHUBERT – Works for Four Hands Vol.1 (Lebensstürme, Divertissement à la Hongroise, Trois marches militaires, Deutscher mit zwei Trios, Zwei Ländler)

SCHUBERT
Works for Four Hands Vol.1 (Lebensstürme, Divertissement à la Hongroise, Trois marches militaires, Deutscher mit zwei Trios, Zwei Ländler)
Veerle Peeters, Jan Vermeulen (piano)
Etcetera KTC1501 • DDD-75’
Waardering: 9

Hij nam alle fortepiano- werken van Schubert op, hij was musicus van het jaar in Vlaanderen, in het verre buitenland wordt hij geroemd als de ideale Schubert-vertolker. Op deze uitgave speelt Jan Vermeulen samen met Veerle Peeters werken voor pianovierhandig, wederom een langlopend project dat zeven cd’s zal omvatten. Peeters en Vermeulen spelen op een pittige Tröndlin-vleugel uit 1830. De deels diverterende maar bij tijd en wijle ook serieuze werken komen op dit kort en helder klinkende instrument geraffineerd uit de verf. De droge houtklank geeft lucht en intimiteit aan de klank, wat deze speelse, vingervlugge muziek zeer ten goede komt. De uitdrukking is groot, evenals het gevoel voor detail en nuance. Het tweetal lijkt op hetzelfde moment te ademen, te voelen en te beleven. Deze sprankelende en krachtdadige uitvoering maakt de visie van de spelers duidelijk, maar laat ook ruimte voor de fantasie van de luisteraar. Hier en daar is de partituur wat banaal – de Trois Marches Militaire bijvoorbeeld – maar de bravoure waarmee Peeters en Vermeulen spelen brengt een knipoog aan.
Marjolijn Sengers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen