SCHUMANN

Recensie SCHUMANN – Pianoconcert op.54, pianotrio nr.2

SCHUMANN
Pianoconcert op.54, pianotrio nr.2
Alexander Melnikov (piano), Isabelle Faust (viool), Jean Guihen-Queyras (cello), Freiburger Barockorchester o.l.v. Pablo Heras-Casado
Harmonia Mundi HMC902198 • DDD-58’ (+DVD)
Waardering: 9

Melnikov, Faust en Guihen-Queyras doen in een voorwoord uit de doeken hoe het idee voor deze cd ontstond. Ze wilden Schumann’s pianotrio’s, die ze met zoveel plezier speelden, in een bredere context plaatsen door ze te combineren met zijn soloconcerten. De plaat met het vioolconcert is al uit en nu mocht Melnikov in de schijnwerpers treden met het pianoconcert – gecombineerd met pianotrio nr.2. Daarbij koos het drietal voor historische vleugels (Erard in concert, Streicher in trio) én darmsnaren voor de strijkers. Het Freiburger Barockorchester was de ideale partner voor dit project. Dat levert een herboren Schumann op. Transparant en verstaanbaar tot in de details. Opmerkelijk mooie soli ook in het orkest (klarinet!). Het pianotrio klinkt op een bepaalde manier ingehouden, het ontvouwt zich met een tedere onnadrukkelijkheid. Door zuinig om te springen met emotionele erupties wordt het grote geheel des te indringender. Of dat aan die Streicher-vleugel uit 1847 ligt, of aan die darmsnaren? De mogelijkheden en klankkleuren die zij boden zullen zeker geïnspireerd hebben, maar waarschijnlijk ligt het vooral aan de kunst van deze drie musici. Zij staan ver boven de materie. Leuke extra is de ingesloten DVD met live uitvoering van het pianoconcert.
Machiel Swillens

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen