SJOSTAKOVITSJ

Recensie SJOSTAKOVITSJ – Cantatas: The execution of Stephan Razin, The sun shines over out motherland, The song of the forest

SJOSTAKOVITSJ
Cantatas: The execution of Stephan Razin, The sun shines over out motherland, The song of the forest
Estonian Concert Choir, Estonian National Symphony Orchestra o.l.v Paavo Järvi
Erato 0825646166664 • DDD-80’
Waardering: 7

Met Sjostakovitsj’ ‘Executie van Stephan Razin’ dendert het oude Rusland met bolsjewistisch marsgeroffel de huiskamer binnen. Alles in ‘Razin’ ademt de wil tot overweldigen, maar al snel zet het bijtende Sjostakoviaanse sarcasme in en ontspoort het traditionele geweld in een dollemansrit die model lijkt te hebben gestaan voor Drs. P’s ‘Dodenrit’. Een ongrijpbare mini-opera die traditionele elementen verbindt met datgene wat we van zijn symfonische werk kennen: een eclectische smeltkroes van tegenstellingen, die uiteindelijk opgaat in Sjostakovitsj zelf. Het is een laat werk, gecomponeerd tijdens de Chroesjtsjov-jaren en ooit bedacht als het eerste deel van een symfonie. Paavo Järvi geeft met zijn Estse koor en orkest een uitvoering ten beste die bijna Russischer is dan we van Russische orkesten gewend zijn: ruw, energiek, luid, heroïsch en alles op de spits drijvend. Bijna zoals een Khaikin dat in de jaren vijftig deed. Diezelfde schurende heroïsche aanpak tekent de uitvoering van het triviale ‘Zonnelied over het Vaderland’, opgedragen aan het negentiende congres van de communistische partij (een van zijn weinige composities die door het partijorgaan werden geprezen!). Datzelfde geldt voor het ‘Lied van het Woud’, al zit daar meer relevant muzikaal materiaal in. Voor de liefhebber een interessante aanvullingen op het geijkte Sjostakovitsj-repertoire.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen