Stichting Cellosonate heeft een nieuw project met cello, orgel en piano - Luister magazine voor klassieke muziek
Pianist Frans van Ruth en celliste Doris Hochscheid van stichting Cellosonate. Foto: Carine Bijlsma

Stichting Cellosonate heeft primeur met nieuw project

Stichting Cellosonate presenteert een nieuw en spannend project: Nieuwe Registers. Het betreft een optreden waarin nieuwe Nederlandse muziek, ruimte en beweging elkaar ontmoeten. Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bundelen in dit project hun krachten.

Primeur voor componisten

Voor de instrumentencombinatie van cello, piano en orgel werd nog nooit eerder een trio geschreven. Componisten Wouter van Belle (1958) en Rick van Veldhuizen (1994) ontvingen van Stichting Cellosonate Nederland daarom een compositieopdracht voor deze bezetting. Het zijn twee totaal verschillende componisten, die beide een geheel ander geluid creëerden.  Naast deze nieuwe composities speelt het trio ook werken van onder andere Bach, Messiaen, De Falla en Schumann. In onderstaand filmpje vertelt Van Veldhuizen meer over zijn werk voor dit project.

Bijzonder experiment

De makers zoeken met dit programma de grenzen van een standaard concert op, zonder dat het muziektheater wordt of een concrete verhaallijn krijgt. Er wordt uit de gebruikelijk concertvorm gestapt met de onderbrekingen van applaus, opkomst en af gaan. Zo blijft de luisteraar in een flow en kan hij of zij de verbeelding de vrije loop laten. Alle composities lopen geleidelijk en soms zelfs ongemerkt in elkaar over. De ruimte en afstand tussen de musici en de (on)verplaatsbaarheid van hun instrumenten spelen een sleutelrol bij de realisatie van dit concept.

Bezoek het project van Stichting Cellosonate

Op 8 maart 2019 ging Nieuwe Registers in première in Ede. De voorstelling is nog tot en met 15 november 2019 te horen en te zien op verschillende locaties in Nederland. Ga voor meer informatie en de speellijst naar de website van Cellosonate.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen