Een van de strijkkwartetten aanwezig op Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2024.
Isidore Quartet. Foto: Charles Chessler.

De schoonheid van het strijkkwartet

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam verleidt, betovert en verrast van 27 januari tot en met 3 februari 2024 het Amsterdamse publiek. Een week lang laten strijkkwartetten van over de hele wereld horen hoe mooi de klanken zijn die ze uit hun instrumenten toveren.

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is inmiddels aan zijn vierde editie toe. Vanaf zaterdag 27 januari 2024 zijn de deuren van Muziekgebouw aan’t IJ en Bimhuis een week lang geopend voor muziekliefhebbers en strijkkwartetten. Opvallend: elf van de 25 kwartetten behoren tot de jonge generatie.

Festivalsfeer

Gevestigde en ‘jonge’ kwartetten brengen klassiek repertoire en hedendaags werk mee naar onze hoofdstad. Hun eigenzinnige programma’s worden verrijkt met lezingen, inleidingen en masterclasses. Zo geeft violist Mark Steinberg (oprichter Brentano String Quartet) een masterclass aan het Animato Kwartet, dat in 2023 de Kersjesprijs won, en verzorgt schrijver en presentator Katy Hamilton de gratis bij te wonen inleidingen en Coffee Talks.

Wereldpremières in Amsterdam

Daarnaast heeft Strijkkwartet Biënnale Amsterdam enkele wereldpremières in petto voor het publiek. Op dinsdag 30 januari laat het Ragazze Quartet het voor hen gecomponeerde werk Elegy in Me van Seung-Won Oh voor de allereerste keer aan de wereld horen. De vier dames combineren deze wereldpremière met Strijkkwartet nr. 6 van Felix Mendelsson, dat hij schreef om de dood van zijn zus Fanny te verwerken. Ook het Dudok Quartet Amsterdam maakt een interessante combinatie: Beethovens Strijkkwartet nr. 10 op. 74 ‘Harpkwartet’ met het gloednieuwe Strijkkwartet van Bushra El-Turk. Zij en collega-componisten van wie het werk tijdens Strijkkwartet Biënnale Amsterdam uitgevoerd zal worden, zullen de uitvoeringen ter plekke volgen.

Bijzondere gasten

Andere bijzondere gasten zijn onder anderen filosoof-historicus Philipp Blom en musicus-academicus Lou Bennet AM. De een spreekt over de intimiteit van kamermuziek en wat echt goed luisteren is, de ander is een autoriteit op het gebied van Aboriginaltalen en werkt nauw samen met het Australian String Quartet. Dit Australische strijkkwartet is voor het eerst in Nederland te horen met maar liefst drie Europese premières: Kudikynah Cave van Moya Henderson, Strijkkwartet nr. 2 van Jack Symonds en bayian woka van Lou Bennett AM.

Niet horen en zien

Ook bijzonder: dansers Antoine Hunter en Zahna Simon bewijzen dat je niet noodzakelijk moet kunnen horen om op muziek te dansen. Net als Beethoven zijn ze doof. En net als Beethoven blijven ze doorgaan met creëren. Op de trillingen van Strijkkwartet op. 130 en Grosse Fuge op. 133 gespeeld door het Calder Quartet tonen ze een meeslepende choreografie. Meer veerkracht wordt tentoongespreid in ’Trust’ voor strijkkwartet en koor van Matijs de Roo. Met dit werkt verenigt hij het Belinfante Quartet en een koor van blinde en slechtziende amateurzangers aan de hand van vindingrijke cues. Het Karski Quartet treedt op met drie solisten, die elk op verschillende manieren met de strijkers samenwerken.

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Het grootste strijkkwartetfestival ter wereld streeft ernaar de schoonheid van de traditie te omarmen en veelbelovend talent een podium te geven. In een uitgebreid festivalprogramma met meer dan vijftig concerten, masterclasses en lezingen bereikt Strijkkwartet Biënnale Amsterdam zijn doel om het strijkkwartet in al zijn rijkdom en veelzijdigheid te presenteren. Kijk voor het volledige programma en tickets op sqba.nl.

Een kijkje achter de schermen van het creatieproces van Seung-Won Oh en het Ragazze Quartet.

4.8/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen