SZYMANOWSKI

Recensie SZYMANOWSKI, ­STRAVINSKY – Violin Concerto no.1; Myths; Nocturne and Tarantella – Chanson Russe; L’Oiseau de Feu (transcr. voor viool en piano)

SZYMANOWSKI, ­STRAVINSKY
Violin Concerto no.1; Myths; Nocturne and Tarantella – Chanson Russe; L’Oiseau de Feu (transcr. voor viool en piano)
Rosanne Philippens (viool), Julien Quentin (piano), Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Xian Zhang
Channel Classics CCS SA 3617 • SACD-71’
Uitvoering ***** | Registratie *****

Met neme een jeugdorkest, een weinig bekende Chinese dirigente en een jonge Nederlandse violiste. Men sluit ze in een studio op en laat ze een goddelijk mooi maar hondsmoeilijk vioolconcert van een Poolse componist opnemen. Hoe hoog zijn dan uw verwachtingen – afgezien van de globalisatie? Juist. Bij de eerste tonen word ik al knock-out geslagen, want -geloof mij- zo mooi, zo goed, zo indrukwekkend, zo’n alle verwachtingen overtreffende uitvoering van het concerto heb ik nooit gehoord. En ik ken er een paar! Xian Zhang, sinds 2011 chefdirigent van het NJO, laat de haar toevertrouwde jonge musici tot een adembenemende hoogte klimmen om dan gezamenlijk een vergezicht te toveren, dat met geen woord te beschrijven is. Ik ben dan ook sprakeloos. Woorden schieten ook te kort voor de interpretatie van Rosanne Philippens. Haar strijkvoering is fluweelzacht, fluisterend maar ook buitengewoon sensueel. Philippens begrijpt ook precies wat Szymanowski met zijn tempoaanduidingen bedoelt en daar houdt zij zich ook aan. Het lied van Roxane uit Szymanowski’s ‘Król Roger’, hier in de transcriptie voor viool en piano, vind ik ook zo’n juweeltje… Het is dat ik de sopraanstem hier een klein beetje mis, maar beide solisten weten de onwezenlijke gevoelens van de dolende koningin ook zonder zang treffend over de brengen. Met Chanson Russe van Stravinsky ben ik minder gelukkig, maar dat ligt geheel aan mij: ik ben nu eenmaal niet zo’n liefhebber van het (voor mij) afgezaagde stuk. De viool/piano-transcriptie van L’Oiseau de Feu bevalt mij daarentegen zeer. De opnamekwaliteit is niet minder dan subliem. Heerlijke cd!
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen