TSJAIKOVSKI

Recensie TSJAIKOVSKI – Iolanta

TSJAIKOVSKI
Iolanta
met o.a. Anna Netrebko (Iolanta), Sergey Skorokhodov (Vaudémont), Alexey Markov (Robert), Vitalij Kowaljow (Koning René), Slovenian Chamber Choir, Slovenian Philharmonic Orchestra o.l.v. Emmanuel Villaume
Deutsche Grammophon 479 3969 • DDD-94’
Uitvoering **** | Registratie ****

Sinds enkele jaren zet Anna Netrebko zich vol overtuiging in om ‘Iolanta’, de laatste opera van Tsjaikovski (1892), buiten Rusland een grotere bekendheid te bezorgen. Het is een feit dat de rol van de blinde dochter van Koning René van Provence haar bijzonder goed in de stem ligt. Bovendien blijkt ze duidelijk veel van het personage te houden dat ze met heel veel tederheid en passie vertolkt. Het is de uitvoering in de Philharmonie van Essen in november 2012 die live op cd werd vastgelegd. En zo genieten we van Netrebko’s ontroerende interpretatie, gezongen met een glanzende, lyrisch stromende en heerlijk nuancerende sopraan. Ze leeft zich volledig in de rol in en probeert nergens de vedette te spelen. Ze wordt omringd door een homogeen ensemble en begeleid door een degelijk orkest met een eerder doordeweekse dirigent. Sergey Skorokhodov is een wat te passieve Vaudémont met een niet zo aangename stem maar komt tot leven in het slotduet. Met zijn kruimige bariton en autoriteit schittert Alexey Markov als Robert. Opmerkelijk is ook de Ibn-Hakia met krachtige stem (Lucas Meachem). Koning René krijgt vooral vocale allure door Vitalij Kowaljows indrukwekkende basstem en Monika Bohinec is een uitstekende Martha. Degelijke kleinere partijen en koortussenkomsten.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen