VAUGHAN WILLIAMS

Recensie VAUGHAN WILLIAMS, MACMILLAN, BRITTEN – Concerto for oboe and strings in a; One, Oboe Concerto; Suite on English Folk Tunes

VAUGHAN WILLIAMS, MACMILLAN, BRITTEN
Concerto for oboe and strings in a; One, Oboe Concerto; Suite on English Folk Tunes
Nicholas Daniel (hobo, dirigent), Britten Sinfonia o.l.v. James MacMillan
Harmonia Mundi HMU 807573 • DDD-66’
Uitvoering **** | Registratie ****

Vijfendertig jaar geleden won de begenadigde Britse hoboïst Nicholas Daniel de BBC Young Musician of the Year-competitie met een uitvoering van het Concerto for oboe and strings in A minor (1944) van Ralph Vaughan Williams. Het werk bevat alle kracht en lyriek van de late stijl van Vaughan Williams. Nu Daniel terugkeert naar dit concert kan het niet anders dan aan lading, kracht en emotie gewonnen hebben. En dat heeft het. De prachtige SACD-opname met Britten Sinfonia onder leiding van de hoboïst is om door een ringetje te halen en het is meteen met voorsprong de beste registratie van dit toch wat veronachtzaamde hoboconcert. Ook de koppeling met het hoboconcert dat James MacMillan in 2010 voor Daniel schreef is een mooie. MacMillans werk is net zo doordrongen van de volksmuziek als dat van Vaughan Williams, maar is wat moderner en complexer. Het hoboconcert, het ‘moeilijkste concert op mijn repertoire’ volgens de hoboïst, onderscheidt zich vooral door een schitterend melancholisch middendeel dat door Daniel magistraal zangerig wordt gespeeld. Het korte One voor kamerorkest van MacMillan en Brittens Suite on English Folk Tunes, waarin Daniel de althobosolo in het laatste deel voor zijn rekening neemt, maken de cd af. Een must voor hoboliefhebbers.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen