VIVALDI

Recensie VIVALDI – Complete cello sonatas: 6 Sonatas RV 40/46 – sonates RV 39, 42 en 44 uit manuscripten

VIVALDI
Complete cello sonatas: 6 Sonatas RV 40/46 – sonates RV 39, 42 en 44 uit manuscripten
Frank & Friends: Frank Wakelkamp (cello), Marit Berens (cello), Jan Hollestelle (bas), Stephen Taylor (orgel), Ursula Dütschler (klavecimbel), Marjan de Haer (tripelharp), Harjo Neutkens (theorbe, barokgitaar)
Editionwakelkamp EDW01/Harmonia Mundi • DDD–77’
Gesteld dat alle 9 door Frank & Friends gespeelde cellosonates inderdaad van Vivaldi zijn, dan hebben we hier een complete uitgave. Wetenschappelijk onderzoek betwijfelt de echtheid van een deel ervan en Wakelkamp zelf heeft zijn bedenkingen over twee. Dat maakt allemaal weinig uit gezien het overduidelijke plezier waarmee hij en zijn vrienden ze spelen. Die vrienden zorgen voor een rijk bezet continuo waarin overigens soms per deel van bezetting wordt gewisseld en nooit het hele apparaat aan toetsen, strijkers en tokkelaars aantreedt. Wakelkamp verrijkt de sololijnen regelmatig met vrije versieringen, met als voorbeeld de uitgave met vioolsonates voor Corelli waar telkens ook een versierde partij van het eerste deel is bijgeleverd. Het geheel is smaakvol en hoogst aangenaam, niet in het minst door de rulle toon van de solist.

René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen