VON FLOTOW

Recensie VON FLOTOW – Martha

VON FLOTOW
Martha
Maria Bengtsson (Lady Harriet Dunham), Katharina Magiera (Nancy), Barnaby Rea (Lord Tristan Mickleford), AJ Glueckert (Lyonel) e.a., Frankfurter Opern-und Museumorchester, Chor der Oper Frankfurt o.l.v. Sebastian Weigle
Oehms Classics OC 972 • DDD-122’ (2 cd’s)
Waardering: 7

De naam van Friedrich von Flotow is voor eeuwig verbonden met maar één opera, Martha. De première vond plaats in Wenen in 1847 en daarna is de opera aan zijn zegetocht begonnen door landen en continenten. Dat de partituur zo geliefd is (of eigenlijk was, want uitvoeringen zijn tegenwoordig een zeldzaamheid) ligt voornamelijk aan Caruso die in 1906 de opera in de Metropolitan Opera zong. Zijn opname van ‘M’appari’ (‘Ach so Fromm’) werd een van de grootste kaskrakers aller tijden en er is geen tenor die het niet op zijn repertoire heeft staan. Maar ook de sopraan kreeg van de componist iets prachtigs te zingen, want wie kent ‘The Last Rose of Summer’ (‘Letzte Rose’) niet? Verder heeft de opera weinig te bieden maar vermakelijk is het wel. Het is komisch, men verkleedt zich en er wordt een soort verstoppertje gespeeld. Naar de foto’s te oordelen was de productie in Frankfurt heel erg leuk om te zien. Spijtig dat het niet op dvd is uitgebracht, want van de muzikale gehalte sec moeten we het niet hebben. Er wordt zeer fatsoenlijk gezongen, voornamelijk door Maria Bengtsson (Lady Harriet), het orkest speelt ook prima maar het is niet voldoende om een niet al te sterke opera een nieuwe boost te geven.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen