WEIGL

Recensie WEIGL – Violin Sonata No.2 – Two

WEIGL
Violin Sonata No.2 – Two
Pieces for Violin – Two Pieces for Cello – Piano TrioDavid Frühwirth (viool), Benedikt Klöckner (cello), Florian Krumpöck (piano)
Capriccio C5318 • DDD-73’
Waardering: 10

Karl Ignaz Weigl werd in 1881 in Wenen geboren in een geassimileerd Joods gezin. In 1938 vluchtte hij naar New York waar hij tien jaar later overleed. De componist én zijn muziek werden ‘vergeten’, iets wat we niet alleen aan de nazi’s te danken hebben. In 1938 schreef Arnold Schönberg: ‘Ik heb Dr. Weigl altijd als één van de beste componisten van de oude school beschouwd; één van degenen die de glinsterende Weense traditie hebben voortgezet.’ Beter zou niemand het kunnen formuleren. De ‘glinsterende Weense tradities’ zijn Weigls voornaamste handelsmerk. Oneerbiedig gezegd kun je zijn muziek als een soort doorgeefluik beschouwen. Een soort corridor, die van een klassieke Beethoven via een zielknijpende Schubert en onderaards erotische Zemlinsky loopt om uiteindelijk in het rustige vaarwater van Weigl te belanden en vandaar zijn weg naar onze harten te vinden. Weigl is niet een componist van wie ik veel heb gehoord (nee, het ligt niet aan mij) en behalve zijn, overigens prachtige liederen en een paar van zijn kamermuziekcomposities kende ik hem niet zo goed. Deze cd is dus meer dan welkom, zeker ook omdat er zo waanzinnig goed wordt gemusiceerd. Het meest ben ik gecharmeerd van de violist David Frühwirth. Zijn toon is zeer zoet, net zo zoet als de Weense Sachertorte. Het best hoor je het in het zeer schubertiaanse pianotrio, maar vergis je niet! Luister even naar het Allegro molto, het derde deel van de Tweede vioolsonate uit 1937 en ontdek het complexe van het ‘Weens-geluid’. En ik voel mij vrij om nog een citaat te gebruiken, nu van Pablo Casals: ‘Zijn muziek zal niet verloren gaan, na de storm komen we er weer op terug, ooit komen we terug naar degenen die echte muziek hebben geschreven.’ Het heeft even geduurd en we zijn er nog lang niet, maar het begin is al gemaakt.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen