Il Boemo.

Il Boemo de soundtrack: winactie

De achttiende-eeuwer Bohemer Josef Mysliveček (1737-1781) kan rekenen op het oor van Wolfgang Amadeus. De jonge Mozart bewondert hem. Mysliveček wordt de beroemdste operacomponist van zijn tijd. Na zijn gloriejaren zinkt hij weg in de vergetelheid. De film Il Boemo, op 14 december te zien in de bioscopen, gaat over het tragische leven van de Boheemse componist. Luister mag vijf cd’s weggeven van de soundtrack van de film, met countertenor Philippe Jaroussky.

Venetië, 1764. De Tsjech Josef Mysliveček droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat een onmogelijke missie. Hij zoekt naar werk als violist en ontmoet een rijke jonge vrouw. Zij zorgt dat hij in salons kan spelen. Zijn echte kans doet zich voor als hij de minnaar wordt van een markiezin.

Il Boemo.

Hedonistische kennissenkring

De markiezin leert Mysliveček zijn provinciaalse manieren af en introduceert hem in haar hedonistische kennissenkring. Getransformeerd krijgt hij een unieke opdracht: een opera componeren voor San Carlo, destijds het grootste theater van Europa. In een paar jaar tijd groeit Il Boemo (de Bohemer, zo genoemd omdat de Italianen zijn naam niet kunnen uitspreken) uit tot de productiefste en beroemdste componist van zijn tijd. De relatie met een getrouwde gravin betekent echter het begin van zijn onvermijdelijke ondergang.

Na de roem de vergetelheid

Vojtěch Dyk speelt de hoofdrol in Il Boemo van regisseur Petr Vaclav. Het is een rijk aangekleed, historisch drama over het tragische leven van Mysliveček. Nu is hij vrijwel vergeten, destijds was hij de populairste operacomponist van zijn tijd. Ook was hij een grote inspiratie voor en vriend van een jonge Mozart. De film, die in première ging op het San Sebastian Film Festival, was een Franse arthousehit.

Jaroussky met Collegium 1704

Countertenor Philippe Jaroussky en sopraan Emőke Baráth sieren de soundtrack van Il Boemo. Ze maken ook hun opwachting in de film. Onder de andere zangers op het album bevinden zich de sopranen Simona Šaturová, Raffaella Milanesi en Giulia Semenzato en tenor Krystian Adam. Ook op het affiche: het ensemble Collegium 1704 uit Praag, onder leiding van Václav Luks. Luister mag vijf exemplaren van de cd weggeven. U maakt kans door het antwoordformulier in te vullen. Deelname is mogelijk tot 26 december.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen