Yamato drummers
De Yamato drummers. Foto: Hiroshi Seo

Yamato drummers laten Nederland daveren

Yamato doet in april en mei Nederland aan op zijn wereldtournee. De Japanse drummers laten tussen 13 april en 31 mei 2024 ons land op zijn grondvesten daveren. Hinotori belooft een atletisch en muzikaal spektakel te worden.

Twaalf drummers, veertig taiko’s. Met elk hun eigen karakter. Dat is het recept van de wereldtournee Hinotori van Yamato. De grootste trommel, een odaiko, heeft een doorsnee van twee meter, weegt vijfhonderd kilogram en is gemaakt uit een vierhonderd jaar oude boom. Al deze – soms manshoge – drums bespelen vergt een uitstekende fysieke conditie en ijzersterke mentaliteit van de Japanse drummers.

Energetisch spektakel

In het spektakel dat Hinotori is, gaan fysieke kracht en verfijnde subtiliteit hand in hand. De drummers voeren met hun meeslepend spel en uitbundige energie het publiek als vanzelf mee in hun ritmische wereld. Want daar gaat het hen om: energie uitwisselen. De trillingen van de drums raken namelijk tot diep in het hart.

Yamato doet het zelf

Yamato werd in 1993 in Asuka (Japan) opgericht en creëert wervelende shows die wereldwijd tot leven komen. De drummers zijn ‘self made’: alles bedenken ze zelf. Muzikale composities, choreografieën, licht, kostuums, decor en noem maar op. Zelfs de drumstokken, de zogeheten bachi, maken ze zelf. In de wereld van de taiko is Yamato een pionier, omdat het gezelschap breekt met de traditie door ook vrouwelijke drummers toe te laten. Tijdens deze wereldtournee bestaat Yamato uit zes vrouwen en zes mannen.

De komende weken zijn de Yamato drummers aan het werk te zien in onder meer Arnhem, Heerlen, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Bekijk hier het volledige tourschema.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen