YUN

Recensie YUN, SCELSI – Fascinated by a Single Tone

YUN, SCELSI
Fascinated by a Single Tone
Daniël Esser (cello), Gerda Ockers (harp), Johan Kracht (viool), Rien de Reede, Thies Roorda, Harry Starreveld, Machiko Takahashi (fluiten), Jacques Meertens (klarinet), Jan Spronk (hobo), Peter Masseurs (trompet), Willy Goudswaard (percussie), Attacca Percussion Ensemble
Attacca ATT 2018157 • DDD-131’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Het meest schokkende aan Fascinated by a Single Tone, de intrigerende dubbel-cd met werken van Isang Yun en Giacinto Scelsi, is dat het merendeel der werken bijna dertig jaar geleden opgenomen is. Alleen fluitist Rien de Reede dook speciaal voor twee tracks na lange tijd in 2018 weer eens de studio in. Schokkend is ook dat het om schitterende en belangwekkende opnamen gaat van werken van twee componisten die ertoe doen. Twee componisten ook die veel meer met elkaar te maken hebben dan in eerste instantie lijkt. Yun is de Koreaan die ernstig leed onder het regime van zijn thuisland en ondertussen muziek schreef op de grens van Koreaanse tradities en westerse avant-garde. Scelsi is de ongrijpbare Italiaan die zich werkelijk van geen enkele stroming iets aantrok. Wat ze gemeen hebben is de concentratie die ze in hun werken aan de dag leggen. Yun gebruikt een enkele toon als vertrek- en zwaartepunt, Scelsi gebruikt diezelfde enkele toon en vooral de ruimte daaromheen als onderzoeks­object. Waar Yun uitzoomt en grenzen opent, zoomt Scelsi in op een microwereld van stembuigingen. De werken, bijna allemaal met blazers in de hoofdrol zijn stuk voor stuk juweeltjes. En bovendien is deze prachtig uitgevoerde cd een eerbetoon aan grote Nederlandse musici die geschiedenis schreven in de orkest- en ensemble­cultuur van de afgelopen decennia.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen