Erik Valdemar Sköld wint de Calefax Composers Competition
Erik Valdemar Sköld

Zweedse componist wint Calefax Composers Competition

Calefax daagt sinds 2008 componisten uit om een compositie voor rietkwintet te schrijven. Dit jaar wist Erik Valdemar Sköld hen het meest te overtuigen. De formatie van vijf rietblazers zal zijn winnende compositie Óðinn dit jaar uitvoeren.

 Vijfendertig inzendingen waren in de running om als winnaar van de Calefax Composers Competition uit de bus te komen. De jury – de vijf musici van Calefax en componist Guus Janssen – beoordeelde alle ingezonden composities anoniem en was uiteindelijk het meest enthousiast over het werk van Erik Valdemar Sköld.

Kleurrijke compositie

De Zweedse componist zette het werk Óðinn op papier. De jury van de Calefax Composers Competition noemt het ‘een kleurrijke, virtuoos geïnstrumenteerde en beweeglijke compositie waarin een eenstemmige lijn op alle mogelijke manieren omspeeld wordt door het ensemble’. Voor zijn prijswinnende compositie maakt Sköld gebruik van de instrumenten van het rietkwintet: hobo, saxofoon, fagot, klarinet en basklarinet. Calefax zal Óðinn in 2024 dan ook her en der uitvoeren.

Noordse mythologie als inspiratiebron

De titel Óðinn verwijst naar de grappige en arrogante oppergod in de noordse mythologie. En dat is niet verwonderlijk, want de Zweedse componist laat zich wel vaker inspireren door noordse folklore en mythologie. De jury stelt dat in zijn prijswinnende compositie de jonge dertiger op behendige wijze de uiteenlopende karaktereigenschappen van de mythologische figuur gebruikt als metaforen in zijn muziek, en dat zonder programmatisch te worden.

5/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen